Afbeelding
Pixabay/ Alexas fotos

Lasten gemeente blijven in 2022 in de pas met inflatie, druk uit raad voor hogere OZB neemt toe

28 oktober 2021 om 10:20 Economie

AMSTELVEEN In deze voor veel burgers moeilijke tijden, beperken college en  raad lastenverhogingen voor de burger in 2022. De Onroerende Zaak Belasting (OZB) gaat alleen met 2 procent inflatiecorrectie omhoog en de rioolheffing blijft gelijk. Wel omhoog gaat de afvalstoffenheffing, met 3,5 procent, vanwege kostenstijgingen. Verder blijft de parkeerbelasting gelijk. Toeristen hoeven ook niet meer te betalen.

Het ziet ernaar uit dat de gemeenteraad op 10 november met dit door het college voorgestelde tarievenbeleid akkoord gaat. Voor een gemiddelde koopwoning, bewoond door een meerpersoonshuishouden, komen de gemiddeld 2 procent hogere gemeentelasten uit op 15,95 euro: de lasten nemen toe van 784 euro dit jaar, naar 799,95 euro in 2022. Dat de afvalstoffenheffing wel stijgt, komt onder meer door een nieuwe Rijksbelasting, duurdere nieuwe afvalcontracten, hogere transport- en verwerkingskosten, en extra openingsuren van het afvalbrengstation.

TABOE In de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), waarin de raad van 10 november werd voorbereid, discussieerden raadsleden dinsdagavond alleen over mogelijke verhoging van de OZB in de toekomst. Tot voor kort was dat een taboe-onderwerp; nu is het zelfs voor de VVD niet meer onbespreekbaar. “Maar dan wel als een laatste middel,” benadrukte VVD-raadslid Tom Coumans. “Voorlopig blijven we van dit middel af.”

GroenLinks-fractrieleider Lennart de Looze constateerde echter: “De OZB wordt in Amstelveen al tijden kunstmatig laag gehouden en is vergeleken met andere gemeenten belachelijk laag.” De Looze wil OZB-verhoging inzetten om de financiële kloof tussen huizenbezitters en huurders te verkleinen. “Het meeste vermogen van huiseigenaren zit in hun huis en juist dat kunnen wij als gemeente belasten, door middel van de OZB,” zei hij. “Geld dat zo beschikbaar komt, kan worden gebruikt voor het creëren van kansen op een betaalbare woning.”

Andere partijen zien ook wel wat in OZB-verhoging, zoals SP, BBA en CDA. CDA-raadslid Job Siegmann wees erop dat ook het college OZB-verhoging al beschouwt als ‘een serieuze, in alle redelijkheid te overwegen optie voor als de nood aan de man komt. “Het is goed dat het college dit zo ziet,” aldus Siegmann. “Tot dusver was de lage OZB een luxe, maar door kostenstijgingen is het de vraag of wij ons die luxe kunnen blijven veroorloven.”

EERSTE MIDDEL Ruud Kootker (BBA) vroeg zich af: “Waarom zien we OZB-verhoging niet als eerste middel? In 2022 hebben we een tekort van 8,9 miljoen euro. We geven meer geld uit dan er binnenkomt.” Harmen van der Steenhoven (D66) waarschuwde de OZB niet te gaan verhogen óm het verhogen: “Maar als bijvoorbeeld blijkt dat er grote tekorten zijn bij de jeugdhulp of dat we huurders extra moeten helpen bij het isoleren van woningen, en we daar geen andere middelen voor hebben, dan is verhoging van de OZB voor D66 bespreekbaar.”

Amstelveners krijgen dus in 2022 niet te maken met een hogere OZB. De kans hierop lijkt voor de komende jaren wel toe te nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie