Nadia:
Nadia: "Het is hier veilig. Vanaf zijn negende gaat mijn zoon met de fiets naar school. Dat kan in Moskou echt niet." Esra Can

Russische Nadia verhuisde van Moskou naar Amstelveen voor de liefde

27 oktober 2021 om 14:30 Achtergrond AMSTL10

AMSTELVEEN Tien verschillende culturen, allemaal wonen ze in Amstelveen. In deze tienweekse serie spreken we tien mensen uit de grootste nationaliteiten in de stad. Vandaag: Nadia Eliseeva (42) uit Rusland. 

Nadia Eliseeva verhuisde van Moskou naar Amstelveen voor de liefde. Ze ontmoette een Nederlandse man tijdens het skiën in Oostenrijk. Toen ze hard viel en een rib brak, schoot hij haar te hulp. Ze verhuisden samen naar Nederland, maar inmiddels zijn ze uit elkaar. Samen met zoon Tim (14) woont ze in Amstelveen in een hoog flatgebouw naast het Stadshart. 

“Tijdens de scheiding heb ik erover nagedacht om terug te gaan naar Rusland. Maar dat kon ik niet doen voor mijn zoon, hij moet zijn vader zien”, vertelt ze. Nadia is echt een Russische en geen Nederlandse, benadrukt ze. Voor de lockdown reisde ze vier keer per jaar naar Moskou. “Zo dicht bij Schiphol is het van deur tot deur maar vijf uur.” 

En ook in Nederland heeft ze vooral contact met Russische mensen. “De Russische gemeenschap in Amstelveen is heel hecht. We hebben een WhatsApp- en Facebook-groep met allemaal Russischsprekende vrouwen. We komen overal vandaan: Rusland, Kazachstan, Oekraïne”, vertelt Nadia. Dagelijks hebben ze contact: om te kletsen, maar ook om elkaar te helpen bij het invullen van een formulier of met andere regelzaken. 

MUZIEK Wat haar het meest verbindt met haar thuisland is de muziek. Acht jaar geleden zette ze samen met een vriendin een Russisch kamermuziekfestival op in de Hermitage, in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Dat heeft ze vijf keer georganiseerd, daarna zette ze onder andere een concertserie met Russische muziek op in Almere. “Ik heb altijd iets met muziek gedaan. Op mijn zesde begon ik met pianospelen en ik zal altijd in een koor”, zegt Nadia. “Toen ik naar Nederland kwam, was dat het eerste wat ik deed: een koor zoeken.”

PASSIE Als kind uit een intellectueel gezin uit Moskou is het volgens Nadia vooraf bepaald dat je drie keer per week naar de muziekschool gaat. “Mij heeft nooit iemand gevraagd of ik het leuk vind om piano te spelen, het is verplicht. Net als dat je een kind niet vraagt of die school leuk vindt.” Inmiddels deelt ze haar passie voor piano spelen met haar zoon Tim. Samen leren ze nu het themalied van de film Pirates of the Caribbean. Als Tim even de noten niet weet, wacht Nadia rustig op hem. “Tijdens de lockdown zat er altijd wel iemand achter de piano. Ik speelde soms de hele dag door”, vertelt ze al spelend.

VEILIG Of ze ooit nog weg gaat uit Amstelveen weet ze niet. Ze vindt Amstelveen een fijne mix tussen een dorp, en een metropool. “Dat laatste vanwege de verschillende culturen. Maar het is hier ook veilig. Vanaf zijn negende gaat Tim met de fiets naar school. Dat kan in Moskou echt niet.” Maar ze heeft ook geen enorme binding met de stad. “Als Tim gaat studeren, krijg ik wat meer vrijheid om te verhuizen. Nu wil ik dat hij hier zijn school afmaakt.” 

Gaat ze dan naar Rusland? “Misschien. Maar Italië of Spanje zou ook kunnen. Ik ben niet gebonden aan landen, maar aan de mensen met wie ik er ben.”

Andrea Huntjens en Esra Can

Dit artikel is mede tot stand gekomen door een bijdrage uit het Mediafonds.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie