Saxofonist Hans Boetje en musicoloog en pianist Hans Ferwerda vormen samen het duo HaHaTango.
Saxofonist Hans Boetje en musicoloog en pianist Hans Ferwerda vormen samen het duo HaHaTango. Elsbeth Pilz Fotografie

‘Close your Eyes and Listen’: HaHaTango viert 100 jaar Astor Piazzolla

22 oktober 2021 om 12:51 Muziek

AMSTELVEEN De Argentijnse tangocomponist Astor Piazzolla, die koningin Maxima tijdens haar huwelijk tot tranen toe wist te roeren, zou dit jaar honderd zijn geworden. Onder de titel ‘Close your Eyes and Listen’ maakte de Amstelveense musicoloog en pianist Hans Ferwerda samen met saxofonist Hans Boetje een cd-portret van hem. 

De beide Hansen (HaHa) ontmoetten elkaar vier jaar geleden in Frankrijk en vormen sindsdien het duo HaHaTango. Ferwerda werkte jarenlang in de artistieke leiding van het Koninklijk Concertgebouworkest en is geworteld in de klassieke muziek, terwijl Boetje juist de jazz als achtergrond heeft. 

Hoewel Piazzolla vooral naam maakte als tangocomponist was hij een groot liefhebber van Bach, die hij al op jonge leeftijd via een buurman die pianist was leerde kennen. “I fell in love with Bach, I went crazy”, zou hij daar later over zeggen. “Bach had een grote invloed op zijn componeren”, aldus Ferwerda, “en we hebben daarom ook twee korte werken van Bach aan de cd toegevoegd. De piano en de saxofoon passen prachtig bij de melancholieke tangomuziek. De saxofoon is warm, weemoedig en lyrisch, maar kan ook broos en teder zijn. De piano voegt dan juist weer een heldere klassieke touch toe, wars van het sentimentele. Hoewel ik inmiddels meer dan dertig jaar betrokken ben bij de programmering van grote symfonieorkesten, is het pianospelen altijd een passie gebleven. Er is weinig dat zo gelukkig maakt als het spelen van muziek. Het is goed voor lichaam en geest, je kunt er eindeloos in doorgroeien en het is nog duurzaam ook!” 

De cd Close your Eyes and Listen is voor 15 euro te koop bij boekhandel Venstra. Of te bestellen door een mail te sturen naar: hansferwerda@icloud.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie