Een impressie van de ingang
van de bunker na de renovatie.
Een impressie van de ingang van de bunker na de renovatie. Gemeente Amstelveen

Buurtbewoners krijgen uitleg over educatieve invulling van de bunker

8 oktober 2021 om 11:30 Historie

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen hield dinsdagmiddag een informatiebijeenkomst voor omwonenden van de monumentale bunker aan de Wolfert van Borsselenweg. Zij kregen uitleg over de educatieve invulling en over welke maatregelen de gemeente neemt om eventuele overlast tegen te gaan.

De gemeente heeft de bunker met positief advies van de Erfgoedcommissie in 2016 aangewezen als gemeentelijk monument. Het is een van de weinige tastbare historische herinneringen van de Tweede Wereldoorlog in Amstelveen. De bunker maakt onderdeel uit van een brede aanpak om de lokale historie onder de aandacht te brengen bij jong en oud.

Ook de ‘kleine sjoel’ aan Randwijcklaan 13 en de historische routes die door Amstelveen lopen, dragen hieraan bij. Een bezoek aan de bunker wordt toegevoegd aan de leerlijn Tweede Wereldoorlog van het lespakket Historisch Besef Amstelveen dat schoolkinderen leert over de lokale geschiedenis.

De bijeenkomst dinsdagmiddag vond plaats in de voormalige ‘kleine sjoel’, net als de bunker een gemeentelijk monument. “Tijdens de bijeenkomst hebben we laten zien op welke manier we de bunker willen inzetten om jonge generaties te leren over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis”, zegt wethouder Herbert Raat (monumenten). “Een team van deskundigen waaronder CIDI, het Verzetsmuseum in Amsterdam en de Vereniging Historisch Amstelveen heeft ons geholpen bij het vinden van een zinvolle en educatieve invulling.”

EDUCATIEVE FUNCTIE De educatieve functie van de bunker is vastgelegd in het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan Amstelveen Noord-West 2020. Het team van deskundigen dat heeft geholpen bij de educatieve invulling bestaat uit vertegenwoordigers van Amstelveen Oranje, Vereniging Historisch Amstelveen, stichting Museum zonder Muren, Verzetsmuseum Amsterdam en CIDI. Het Loket Cultuureducatie Amstelland heeft dit verder uitgewerkt als onderdeel van het lespakket Historisch Besef Amstelveen voor basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8. Het verhaal dat verteld wordt in de bunker is gekoppeld aan de belevingswereld van kinderen. Op informatiepanelen staan persoonlijke verhalen en anekdotes die gebaseerd zijn op egodocumenten uit de Tweede Wereldoorlog, zoals fragmenten uit dagboeken, interviews en foto’s uit het gemeentelijk historisch fotoarchief. Hiernaast wordt de bunker enkele keren per jaar opengesteld voor publiek, bijvoorbeeld tijdens de Open Monumentendagen of de Nationale Bunkerdag.

RESTAURATIE Op dit moment vindt de restauratie van de bunker plaats. Er komt een toilet, garderobe en pantry in. Daarnaast wordt het gebouwtje waterdicht gemaakt en geïsoleerd. Het bleek dat de bunker er slechter aan toe was dan eerder gedacht, waardoor de renovatie langer duurt. De verwachting is dat eind november de werkzaamheden klaar zijn, waarna mensen veilig en droog de bunker kunnen bezichtigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie