Afbeelding
Irene Doorenbos

Gezellige amateurkunstmarkt Oude Dorp

27 september 2021 om 11:44 Kunst Deel je nieuws

Zondag vond de amateurkunstmarkt na twee jaar weer plaats op het sfeervolle plein in het Oude Dorp. De markt, georganiseerd door SAKB KunstLokaal, werd goed bezocht, niet alleen door kijkers, maar ook door kopers.

Om 12 uur gaf Hans Jansen, voorzitter van SAKB KunstLokaal, het startsein voor de opening. Hij was blij dat de markt, na de coronaperiode, weer gehouden kon worden en gaf het woord aan Marieke Uildriks, directeur van Museum Jan. Zij vond het een eer om deze markt te mogen openen. Ze vertelde dat ze gemerkt had dat kunstenaars aanvankelijk flink uit het veld geslagen waren door de beperkingen van de lockdowns. Dat een kunstenaar zou moeten lijden om iets groots te maken is volgens haar een mythe, ze heeft genoeg blije kunstenaars gezien die tot geweldige prestaties kwamen. Toch bleek er tijdens de pandemie iets van waarheid in de mythe te zitten. Door de beperkingen kwamen kunstenaars vaak op nieuwe ideeën, ontdekten ze nieuwe technieken en hadden ze de rust om te experimenteren. Met schitterende resultaten.

Daarop mocht Marieke Uildriks het kunstwerk van kunstenaar en SAKB-docent Bouch Dihaj onthullen. Deze collage, die haar aangeboden werd, was niet geïnspireerd door corona, maar door ‘het binnenste’ van de kunstenaar. 

De hele dag door was er bekijks van belangstellenden, terwijl harpiste Petra Rosa voor een muzikale achtergrond zorgde.

Veel belangstelling was er voor de kraam met de prachtige aquarellen van Rik Verdenius. Rik had altijd al getekend, maar wierp zich na zijn pensioen, zo’n zeven jaar geleden, op het aquarelleren. Eerst door een cursus te volgen bij SAKB KunstLokaal, daarna tijdens workshops, onder andere in Amerika. Stukjes stadsgezicht, eenzame gebouwen, schepen op het water, ze zijn allemaal prachtig om te zien. De aquarellen vonden aardig wat aftrek.

Een aantal amateurkunstenaars had speciaal voor de markt kleine werkjes gemaakt. Zo verkocht Harmen Hart zijn tekeningetjes van bloemen, neergezet in enkele vluchtige rake lijnen, goed en vonden de linoleumsnedes van Wies Oldenziel met bloemen- en plantenmotieven gretig aftrek. En, oude bekende op de markt, Rob Thole maakte kopers weer blij met zijn etsen van eenzame fietsers en verstilde landschappen. Ook sieraden en keramiek vonden hun weg naar het publiek.

Zowel voor de kunstenaars als voor de bezoekers was het een feest om weer samen te kunnen komen rondom zoveel moois.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie