Afbeelding
Foto: Freepik

Conflicten rondom re-integratie voorkomen? Raadpleeg de experts van Xs2more

24 september 2021 om 12:02 Partnercontent

Als u ondernemer bent of aan het hoofd staat van een organisatie, krijgt u vroeg of laat te maken met ziekteverzuim onder personeelsleden. De meesten van hen gaan binnen enkele weken weer aan het werk. Helaas komt het ook vaak voor dat een zieke medewerker langer uit de roulatie blijft. In dat geval dienen de werknemer en de werkgever samen te zorgen voor een effectief re-integratietraject. Er bestaan twee manieren om de medewerker op de werkvloer te laten terugkeren. Bij eerste spoor re-integratie gaat die aan de slag bij de huidige werkgever en krijgt die eventueel een aangepaste of een nieuwe functie. De medewerker krijgt een geschikte nieuwe functie bij een nieuwe werkgever in het geval van re-integratie tweede spoor.

Bent u ook werkgever en hebt u vragen over re-integratie? Vraagt u zich bijvoorbeeld af of u de juiste stappen zet? De re-integratie experts van Xs2more kunnen u bijstaan in re-integratietrajecten bij arbeidsongeschiktheid en het voeren van bezwaar en beroep bij arbeidsongeschiktheid. Ook hebben zij een antwoord op al uw vraagstukken als u eigenrisicodrager voor de ziektewet bent.

Advies en begeleiding 

Verdeeldheid in het kader van re-integratie is aan de orde van de dag, bijvoorbeeld over het aantal re-integratie-uren. Soms ontstaan er rondom re-integratietrajecten conflicten, waaronder onenigheid over de exacte betekenis van de term passende werkzaamheden. In sommige situaties zijn er meningsverschillen over het functioneren. Ook komt het geregeld voor dat werkgevers er een dubbele agenda op nahouden, omdat ze graag van de zieke werknemer af willen. Hoe dan ook doet u er als werkgever verstandig aan zich uitgebreid te laten informeren en begeleiden. Mocht er onverhoopt toch een conflict ontstaan, dan bent u daar goed op voorbereid en voorkomt u juridische geschillen.

Een slepend juridisch proces wilt u vanzelfsprekend voorkomen. Daarom is het cruciaal om op een zo goed mogelijke voet met de medewerker te blijven en onzekerheden en onduidelijkheden samen te bespreken. Het is daarbij een helpende factor om te proberen elkaars belangen te begrijpen en elkaar te respecteren.

Ongewenste omgangsvormen op de werkvloer

Zoals de bedrijfsnaam Xs2more al zegt, biedt de specialist u meer en kunt u de experts ook bij andere situaties inschakelen. Bij ongewenste omgangsvormen op de werkvloer kunt u bijvoorbeeld een externe vertrouwenspersoon raadplegen. Hoewel elke werkomgeving de mensen die er werken een veilige omgeving hoort te bieden, komt het vaak voor dat ongewenste omgangsvormen de integriteit op de werkvloer schaden. Dit kan uiteindelijk leiden tot (langdurige) uitval. Medewerkers die geconfronteerd worden met ongewenst gedrag kunt u na een incident laten begeleiden door een gecertificeerde, externe vertrouwenspersoon van Xs2more. Werknemers die zich gepest, geïntimideerd of gediscrimineerd voelen, hebben hier baat bij. De externe vertrouwenspersoon zoekt samen met slachtoffers van ongewenste omgangsvormen naar constructieve oplossingen en helpt hen in een gegarandeerd vertrouwelijke setting. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie