BOR-vrijwilliger Ger: “Het geeft mij energie als ik met mijn eigen ervaring en leermomenten een bijdrage kan leveren.”
BOR-vrijwilliger Ger: “Het geeft mij energie als ik met mijn eigen ervaring en leermomenten een bijdrage kan leveren.” Humanitas

Humanitas Amstelland steunt gescheiden ouders met Begeleide Omgangsregeling

21 september 2021 om 08:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Soms staan spanningen tussen ouders, goede afspraken over de omgangsregeling na een scheiding in de weg. Dan kan tijdelijk steun van project BOR (Begeleide Omgangsregeling) van Humanitas Amstelland gevraagd worden totdat ouders weer zelfredzaam zijn.

Volgens een vaste methodiek bouwt de omgang in fases op en neemt de begeleiding stapsgewijs af. Het doel is om in 3 tot 6 maanden tot hanteerbare afspraken te komen. Welzijn van het kind en de mogelijkheden van ouders staan hierbij centraal. Een BOR-vrijwilliger vertelt: “Mijn hart gaat uit naar kinderen. Zeker kinderen die het moeilijk hebben. Ik heb het geluk gehad dat ik onze kinderen altijd kon zien, maar helaas heeft niet ieder kind contact met beide ouders. Het geeft me energie als ik met mijn eigen ervaringen en leermomenten een bijdrage kan leveren aan het opstarten van een omgang die later zelfstandig wordt voortgezet. Ik ben in het begin de verbindende factor, zodat het als één geheel voelt. Op een gegeven moment groeit er vertrouwen. Het doel is dat het kind contact kan hebben met beide ouders.”

ERVARING De coördinator is een beroepskracht en beschikt over veel kennis en ervaring met scheiding en omgang. Vrijwilligers zijn getraind door Humanitas, levenservaren, en hebben vaak in hun eigen leven of netwerk al eens een scheiding meegemaakt waardoor ze hierin iets willen betekenen voor anderen. Vrijwilligers zijn er voor het kind, maar ook voor de ouders. 

AANMELDEN Gemiddeld een half jaar wordt er begeleid bij omgangsafspraken en overdrachtsmomenten. Tussentijds voert de vrijwilliger samen met een professionele coördinator evaluatiegesprekken met ouders om tot nieuwe afspraken te komen. De omgangsregeling wordt zo in stappen opgebouwd. Hierin staat het tempo van ouders en kinderen centraal. Het doel van BOR is dat kinderen contact hebben met beide ouders en dat zij op termijn zelf de omgangkunnen organiseren.  

Een BOR-traject is gratis voor ouders omdat dit wordt bekostigd door de gemeente. De hulp is laagdrempelig en kan zonder indicatie of verwijzing starten. De coördinator houdt gedurende het gehele traject contact met ouders, vrijwilliger en waar nodig met de verwijzer. Aanmelden of informatie opvragen kan direct bij de coördinator of via de website humanitas.nl/amstelland/bor   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie