Afbeelding
Gemeente Amstelveen

PvdA vreest burenruzies door nieuwe bouwregels Amstelveen

20 september 2021 om 12:00 Wonen

AMSTELVEEN De PvdA vreest dat nieuwe gemeentelijke welstandsregels gaan leiden tot meer burenruzies. “Verbouwingen, bijgebouwen en overkappingen hoeven alleen nog maar te voldoen aan eisen die in het bestemmingsplan worden gesteld, maar dat zegt niets over de vormgeving,” aldus raadslid Arnout van den Bosch donderdag in een raadscommissie. “Er zijn wel wat algemene voorschriften, maar die zijn minder concreet dan de oude criteria. En ook de excessenregeling is behoorlijk vaag.” 

Van den Bosch vreest dat de nieuwe normen, doordat ze minder concreet zijn, lastiger zijn te toetsen en aanleiding kunnen geven voor burenruzies en discussies over handhaving. Hij vreest ook ongewenste situaties wanneer de gemeente alleen nog in extreme gevallen kan optreden. 

Wethouder Herbert Raat deelt de zorgen van de PvdA niet. Volgens hem wordt het door te sturen op maatvoeringseisen uit het bestemmingsplan voor iedereen juist duidelijker. Hij verwacht dan ook beperkte nadelige gevolgen als het gaat om de aanblik na verbouwingen en uitbreidingen. De veranderingen passen volgens hem in het meer algemene streven naar minder vergunningen en regels. De wethouder moest wel toegeven dat de gemeente te weinig handjes heeft voor afdoende controle op de naleving: “We concentreren ons daarom op brandveiligheid en veiligheid van constructies. Waar het natuurlijk om gaat is dat het geen zooitje wordt in Amstelveen en wat dat betreft kan ik nu niet precies zeggen hoe de nieuwe regels gaan uitpakken. Daarom stel ik voor dit over ongeveer een jaar te evalueren.” Van den Bosch vond dit een prima suggestie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie