De behouden gevel van de Handwegkerk. Inmiddels is er achter de gevel een wooncomplex gebouwd.
De behouden gevel van de Handwegkerk. Inmiddels is er achter de gevel een wooncomplex gebouwd. René de Leeuw

Unanieme steun in raad voor Kerkenvisie: Amstelveense kerkgebouwen blijven beeldbepalend

18 september 2021 om 14:45 Religie

AMSTELVEEN Kerken blijven in Amstelveen aanwezig als beeldbepalende gebouwen, ongeacht of ze nog gebruikt worden als godshuis of voor iets anders. De gemeenteraad steunt unaniem het voorgenomen beleid van het college, vastgelegd in de zogeheten ‘Kerkenvisie’, om de gebouwen, merendeels monumenten, voor de toekomst te behouden, zo bleek donderdag uit een raadscommissievergadering.

Van de zestien kerkgebouwen die Amstelveen nog telt, zijn er dertien officieel monument. Tien worden er nog gebruikt voor kerkdiensten. Het college heeft voorgesteld onderzoek te doen naar de mogelijkheid om maatschappelijke voorzieningen naar kerkgebouwen te verplaatsen. Verder dient er een ‘taskforce’ te komen van kerkeigenaren en de gemeente die zich buigt over de toekomstkansen voor kerkgebouwen. Dat moet begin 2022 een duurzaam toekomstperspectief voor kerken opleveren.

WAARDIG Kerkgebouwen gebruiken voor andere maatschappelijke doeleinden gebruiken is minder eenvoudig dan het lijkt, zo bleek uit de woorden van inspreker Ad Verkleij, vice-voorzitter van de RK Parochie Amstelland. “Wij katholieken hanteren voor kerkgebouwen de term ‘waardig gebruik’. Zo lang een kerk als kerk gebruikt wordt, dan kan deze niet gebruikt worden als buurthuis of zalencentrum. Mogelijk zijn wel concerten en culturele activiteiten, maar niet bijvoorbeeld een dansshow. In bijruimtes zijn er meer mogelijkheden, die hebben een minder sacraal karakter.” Verkleij vroeg met name voor de Urbanuskerk in Bovenkerk een bijdrage van de gemeente voor hellingbanen om het gebouw beter toegankelijk te maken.

Raadslid Bert de Pijper (ChristenUnie) en Dick Aanen (CDA) vroegen zich af in hoeverre de gebouwen gebruikt kunnen worden door andere geloofsgemeenschappen die niet over een eigen kerkgebouw in Amstelveen beschikken en soms uitwijken naar schoolgebouwen. Maar ook zij  onderschreven het benutten ervan voor algemene activiteiten, vooral voor de buurten rond een kerkgebouw. Wat betreft het beter toegankelijk maken van kerken voor minder-validen wezen zij op een subsidieregeling die nu alleen geldt voor woongebouwen. Zij stelden voor de mogelijkheden voor verbreding van die regeling te onderzoeken, zodat ook kerken en wijkcentra die kunnen benutten.

WONINGEN Michel Becker (AVA) wilde ook graag de mogelijkheden onderzocht zien voor betaalbare woningen in leeggekomen kerken. De overige seculiere partijen toonden zich ook positief over het behoud van kerken en meer maatschappelijk gebruik. Wel klonk de kanttekening dat een subsidieregeling voor betere toegankelijkheid niet exclusief voor kerken mag gaan gelden, maar dat dan ook bijvoorbeeld wijkcentra daar een beroep op moeten kunnen doen. Wethouder Herbert Raat zegde toe zeker de mogelijkheden voor subsidiëring van betere toegankelijkheid te onderzoeken: “Scheiding van kerk en staat geldt hier nog altijd. Wat dat betreft: gelijke monniken, gelijke kappen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie