Het ateliergebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan.
Het ateliergebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan. René de Leeuw

Tekort aan ateliers blijvend, wel meer tijdelijke ruimtes

17 september 2021 om 14:25 Kunst

AMSTELVEEN Amstelveen heeft een tekort aan ateliers voor kunstenaars. Het college gaat dat probleem niet oplossen, maar streeft wel naar meer mogelijkheden voor tijdelijke onderkomens voor kunstenaars. Dat blijkt uit de nota ‘Atelierbeleid 2021 - Ruimte voor verbeelding. Kunst kleurt Amstelveen’. Woensdag sprak een raadscommissie er over.

Voor Amstelveen zijn kunst en cultuur belangrijk. Culturele instellingen worden goed bezocht en veel Amstelveners maken zelf kunst of hebben een culturele of creatieve hobby. Ook heeft kunst in Amstelveen volgens het college een maatschappelijk en economisch belang. Het stimuleert contact tussen inwoners en verbetert het vestigingsklimaat. Bij dit alles zijn plaatselijke kunstenaars onmisbaar. En daar horen ateliers bij. Maar voor kunstenaars is het lastig een atelier te vinden en te houden in Amstelveen. Wanneer bijvoorbeeld de huur van een gemeentelijk atelier afloopt, dan zijn er voor kunstenaars in de gemeente nauwelijks alternatieven te vinden. Het college zegt wel te streven naar optimale benutting van bestaande ateliers. Verder moeten tijdelijke onderkomens soelaas bieden. Het college denkt hiervoor aan voormalige zeecontainers en tijdelijke ateliers in lege gebouwen. Verder wil het college met Eigen Haard de mogelijkheden bekijken voor atelierwoningen.

STARTERS Raadslid Michel Becker (AVA) vroeg zich bij dat laatste af of starters op de woningmarkt die geen woning kunnen vinden, naar de Rietveld Academie moeten gaan om in aanmerking te komen voor een huis in Amstelveen. Volgens wethouder Herbert Raat is dat niet de bedoeling: “Het moet niet zo zijn dat mensen van de woningmarkt worden verdrongen,” zei hij. “Maar je ziet wel dat allerlei gebouwen tijdelijk leegstaan, soms jarenlang. In kantoren is veel ruimte leeg. Ruimtelijke ordening-zaken duren altijd jaren. Waarom doen we daar in de tussentijd niets mee? Je moet actief worden, niet denken: nou ja, laat maar zitten. Er kunnen tijdelijk kunstenaars in of wat anders.”

Het college stelt voor van kunstenaars een tegenprestatie te vragen voor de subsidie die zij voor ateliergebruik ontvangen. 24 uur per jaar bijdragen aan de maatschappij. Stieneke Kruijer (GroenLinks) uitte daar twijfels over: “Wat moeten kunstenaars doen? Stel nu dat je een briljante kunstenaar hebt, die prachtig werk maakt, maar die het niet goed ligt om zo’n tegenprestatie te leveren. Sluiten we die dan uit voor onze ateliers?” Wethouder Raat verzekerde haar dat er geen accountant komt die de uren precies gaat controleren. “Wel is de kunstenaarswereld nogal naar binnen gekeerd,” zei hij. “Neem het ateliergebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan, één van de mooiste gebouwen in Amstelveen. Weinig Amstelveners kennen die plek. De deuren waren altijd dicht en er staat een hek voor waardoor je denkt: dit lijkt wel een gevangenis. Ons gaat het erom dat kunstenaars meer deel worden van de samenleving. Uit gesprekken blijkt dat zij het juist ontzettend leuk vinden als de deuren open gaan. Voor die ene kunstenaar vinden we wel een oplossing.”

Anne-Mieke van der Vet (D66) stelde voor een verplaatsbaar ‘pop-up’ atelier in de Van Weerden Poelmanlaan te plaatsen. Dat vond Raat ‘een heel goed idee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie