Afbeelding
Archief

Amstelveen neemt bevoegdheid aanwijzen veiligheidsrisicogebied weer op in APV

17 september 2021 om 14:48 Overig

AMSTELVEEN Het college van B en W heeft een voorstel voor enkele aanpassingen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ingediend. Zo wil het college onder meer dat de burgemeester weer de bevoegdheid terugkrijgt om een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen. In een dereguleringsronde is deze mogelijkheid een aantal jaar geleden uit de APV verwijderd.

In een veiligheidsrisicogebied kan de politie, op last van het Openbaar Ministerie, onder meer preventief fouilleren als het vermoeden bestaat dat personen wapens bij zich dragen. Afgelopen jaar bleek er volgens B en W bij de uitvaart van de voormalige president van een reeds verboden motorclub behoefte te bestaan aan de terugkeer in de APV van de mogelijkheid om in dergelijke gevallen een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen.   

UITINGEN VERBODEN ORGANISATIES Een andere voorgestelde aanpassing van de APV betreft een verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties zoals motorclubs. De bepaling richt zich specifiek op organisaties die wel al verboden zijn door de rechtbank of het gerechtshof, maar waarbij het verbod nog niet onherroepelijk is vanwege een nog lopende procedure bij de Hoge Raad. Ze zijn daardoor nog steeds gerechtigd in het openbaar zichtbare uitingen van hun club te dragen. Dit kan volgens het college echter leiden tot openbare ordeverstoringen, zoals onveiligheidsgevoelens bij burgers bij een massale ‘ride-out’. Steeds meer gemeentes (in deze omgeving bijvoorbeeld Amsterdam en Uithoorn) hebben daarom een verbod op het dragen van uitingen van verboden organisaties in de APV opgeomen. Om verstoring van de openbare orde tegen te gaan en een waterbedeffect te voorkomen, stelt het college nu voor om ook in Amstelveen dit verbod op te nemen. 

PROEVERIJEN SLIJTERIJEN Tot slot stelt het college voor om nog een wijziging in de APV door te voeren ten gunste van slijterijen. Zij krijgen voortaan de mogelijkheid om buiten de reguliere openingstijden proeverijen te organiseren. Daarmee wordt gebruiktgemaakt van de mogelijkheid om hiervoor vrijstelling te verlenen van het verbod in de Alcoholwet. 

Belanghebbenden krijgen zes weken de gelegenheid om inspraak te leveren over de inhoudelijke voorgestelde wijzigingen van de APV. Deze termijn is ingegaan op 15 september en loopt tot 26 oktober. Daarna moet de gemeenteraad nog een besluit over de voorgesteld aanpassingen nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie