Pastoor-deken Eugène Jongerden houdt na drie jaar weer een viering tussen de steigers van het schip in de St. Urbanuskerk van Bovenkerk.
Pastoor-deken Eugène Jongerden houdt na drie jaar weer een viering tussen de steigers van het schip in de St. Urbanuskerk van Bovenkerk. © Dolf Middelhoff

Eerste viering in de St. Urbanuskerk na de brand 15 september 2018

14 september 2021 om 15:00 Religie

AMSTELVEEN Zondag 12 september vond er voor het eerst sinds lange tijd weer een viering plaats in de St. Urbanuskerk. Op drie dagen na was het exact drie jaar geleden dat de kerk afbrandde. Het werd een viering tussen de steigers en voorlopig maar voor één keer. Maar het is wel een mijlpaal.

Daar er nog steeds covidregels gelden, was er slechts ruimte voor een select gezelschap dat, keurig op anderhalve meter, vaste plaatsen heeft toegewezen gekregen. Voor diegenen die niet zelf aanwezig konden zijn, was gezorgd voor een live-streamuitzending.

PAASKAARS Een ontroerend moment bij de opening van de viering was toen  de koster op uitnodiging van pastoor Eugène Jongerden de Paaskaars kwam aansteken. Dat die kaars de brand ongeschonden heeft overleefd mag een klein wonder heten. De koster was op de fatale dag de laatste die de (toen al brandende) kerk verliet.

Het aannemersbedrijf Nico de Bont had voor deze keer de eerste twee traveeën van het schip zodanig opgeruimd dat er een viering kon worden gehouden. Hier zijn de stenen gewelven al teruggebouwd. Voor alle Amstelveners en in het bijzonder de kerkgangers was dit een symbolische en gedenkwaardige gebeurtenis, want het gebouw is eindelijk weer gebruikt waarvoor het ooit ontworpen is.

OVERWEGING In zijn overweging wijdde deken-pastoor Jongerden uit over het belang om er weer samen te komen, onder de bescherming van de teruggebouwde stenen gewelven. “Wij zijn hier een kerk opnieuw aan het bouwen, in een tijdsgewricht waarin zoveel kerken juist leeglopen en moeten sluiten.” Het was dan ook een feest voor de aanwezigen om de blik gedurende de viering weer over de nieuwe gewelven boven hen te kunnen laten dwalen en gezang te horen klinken vanaf de koorzolder. 

SAMENWERKING Vicevoorzitter Ad Verkleij benadrukte dat de herbouw alleen maar kon worden opgepakt omdat er brede support was in de samenleving en omdat iedereen met elkaar wilde samenwerken, over traditionele scheidslijnen heen. Anders was het niet gelukt, aldus Verkleij.

MONUMENTENDAG Mensen die langskwamen in het kader van de Open Monumentendagen, luisterden ademloos naar het relaas over de verrichtingen en vorderingen van al die vele vaklui die nu al meer dan anderhalf jaar boven in de kerk hebben staan ploeteren om dit resultaat te bereiken. 

Er is nog veel werk te doen, maar inmiddels kunnen wel de eerste resultaten aan het publiek worden getoond. Er wordt nu stug doorgewerkt. Eind 2022, begin 2023 moet het klaar zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie