De VVD stelt tegen onnodige regulering en zonering in het bos te zijn.
De VVD stelt tegen onnodige regulering en zonering in het bos te zijn. Pixabay

VVD deelt zorgen over participatieproces hondenbeleid in Bosplan

14 september 2021 om 12:45 Natuur en milieu

AMSTELVEEN VVD Amstelveen heeft net als andere partijen haar zorgen geuit over het participatieproces over het hondenbeleid in het Bosplan 2020-2030. Aanleiding is het door het Amsterdamse Bos georganiseerde webinar ‘Hond en Natuur’ dat bij deelnemers de indruk achterliet dat wordt  aangestuurd op een oplossing met minder ruimte voor (loslopende) honden. 

De VVD laat in een reactie te weten tegen onnodige regulering en zonering zijn. ‘Wat de VVD betreft is het Amsterdamse Bos vooral een gebruikersbos voor iedereen, met aandacht voor natuur, mens en dier. Hierbij moet ruimte blijven voor loslopende honden die met elkaar kunnen spelen en samen met hun eigenaren kunnen genieten van de natuur. Veel Amstelveners houden van het bos zoals het nu is ingericht, met een bepaalde ongedwongenheid en ruimte voor verschillende soorten gebruikers om samen te recreëren.’

EIGENAARSCHAP BOS De VVD geeft ook aan met belangstelling uit te kijken naar de uitkomsten van het onderzoek naar mogelijk Amstelveens eigenaarschap van een deel van het Amsterdamse Bos. ‘Dan hebben  we eindelijk echt wat te zeggen hebben over het bos dat grotendeels op Amstelveens grondgebied ligt, en waar zeker ten zuiden van de A9 toch vooral elke dag Amstelveners te vinden zijn. We zullen ook de samenwerking zoeken met VVD-collega’s in Amsterdam, waar vanwege het Amsterdamse eigenaarschap nu eenmaal ook de echte invloed ligt.”

VERSTOORD Wethouder Floor Gordon stelde eerder in reactie op meldingen van meerdere raadsfracties dat het webinar van het Amsterdamse Bos over honden en de natuur niet goed is verlopen. Volgens haar heeft het webinar het zorgvuldige participatieproces over nieuw hondenbeleid verstoord. “Bij participatie mag nooit de indruk ontstaan dat de uitkomst al vaststaat. Dat is onzorgvuldig, onjuist en ondermijnt het vertrouwen.”

ENQUÊTE Ze geeft aan dat ze benieuwd is naar de uitkomsten van de enquête voor bosbezoekers die in overleg met de gemeente Amstelveen is opgesteld. Die moet inzicht geven in bezoeken in het algemeen en van hondenbezitters in het bijzonder. “Vanuit Amstelveen zijn wij benieuwd naar de uitkomsten en vooral de inzichten dit het oplevert over bosbezoekers en honden. Die beoordelen we samen met het Amsterdamse Bos. Aanpassing van het huidige hondenbeleid kan wat Amstelveen betreft alleen als de noodzaak daartoe is aangetoond en dit in goede samenspraak met de gebruikers van het bos gebeurt. Uiteindelijk is Amsterdam als eigenaar van het Bos aan zet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie