Afbeelding
Foto door form PxHere

Bewoners Amstelveen kunnen €2.500,- subsidie krijgen voor warmtepomp

13 september 2021 om 10:21 Partnercontent

Gemeente Amstelveen zet haar bewoners aan tot het installeren van een warmtepomp in huis, door hen een subsidie van maximaal 2.500 EU aan te bieden. De warmtepomp is een duurzaam en modern alternatief voor de klassieke cv-ketel. In het bijzonder, omdat er nauwelijks stroom afgenomen hoeft te worden als de warmtepomp gecombineerd wordt met zonnepanelen. Doel van de Nederlandse overheid is om steeds meer woningen van zo’n warmtepomp te laten voorzien. Op deze manier neemt het verbruik van gas af en daarmee ook het toebrengen van schade aan het milieu.

Wat is een warmtepomp?

In nieuwbouwwijken rondom Amstelveen worden woningen standaard van een warmtepomp voorzien. Het is het gevolg van het feit dat nieuwbouwwoningen niet meer worden aangesloten op de gasvoorziening in Nederland. De werking van een warmtepomp is in de basis heel simpel: het apparaat haalt warmte-energie uit zijn omgeving. Het kan gaan om energie uit de grond, uit de lucht of uit water. Deze warmte-energie wordt omgezet naar warmte, welke vervolgens wordt vrijgeven aan het systeem waaraan de warmtepomp gekoppeld zit.

Voor- en nadelen van een warmtepomp

Het voornaamste voordeel van een warmtepomp is het feit, dat je klaar bent voor de toekomst. Het apparaat maakt geen gebruik van gas, maar werkt volledig op basis van elektriciteit. Hoewel een warmtepomp relatief veel energie nodig heeft, is het verbruik van (groene) stroom voordeliger dan gas. De belasting op gas is onlangs nog verhoogd. Daarbij zorgt het voor een waardevermeerdering van de woning en kan de warmtepomp zowel gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes, als ook voor het koelen hiervan. Nadeel van een warmtepomp is de hoge aanschafprijs. Daarbij neemt een warmtepomp vaak meer ruimte in dan een klassieke cv-ketel en produceert deze iets meer geluid.

Warmtepomp voor 100% financieren

Goedkoop is een warmtepomp niet. Een subsidie van €2.500,- dekt gemiddeld 40% van de aanschafkosten van een warmtepomp. Als dit onvoldoende blijkt te zijn, bijvoorbeeld omdat er geen spaargeld is, kan geld lenen een optie zijn.

De mogelijkheden om geld te lenen voor duurzame verbouwingen zijn momenteel divers. De bekendste is de Energiebespaarlening, maar de persoonlijke lening is momenteel ook in opmars. Dit is vaak omdat duurzame verbouwingen niet voor 100% gefinancierd kunnen worden via een groene lening of een hypotheek. Een consumptief krediet in de vorm van een persoonlijke lening biedt dan een uitkomst; minder bureaucratie, 100% financieren en fiscaal aftrekbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie