Wethouder Marijn van Ballegooijen opent het infopunt. Rechts: directeur Daphne Janson van Bibliotheek Amstelland.
Wethouder Marijn van Ballegooijen opent het infopunt. Rechts: directeur Daphne Janson van Bibliotheek Amstelland. Foto gemeente Amstelveen

Informatiepunt voor vragen over digitale overheid in bieb geopend

9 september 2021 om 09:00 Overig

AMSTELVEEN Wethouder Marijn van Ballegooijen heeft dinsdag het informatiepunt Digitale Overheid geopend in Bibliotheek Stadsplein. De Bibliotheek heeft dit infopunt geopend omdat dingen regelen met de overheid steeds vaker online gebeurt. Wie hier vragen over heeft kan je tijdens openingstijden in de bibliotheek terecht.

Zaken als een zorgtoeslag aanvragen, werk zoeken, een rijbewijs verlengen, of inkomstenbelasting aangeven gebeuren tegenwoordig steeds vaker online. Daarvoor moet je kunnen omgaan met een computer of smartphone en heb je een DigiD nodig. Naar schatting vinden 4 miljoen volwassenen in Nederland dit lastig. Om die reden start de Bibliotheek Amstelland met het Informatiepunt Digitale Overheid.

Bibliotheken zijn deze samenwerking gestart met uitvoeringsorganisaties van de overheid. Zij willen dat inwoners dichtbij huis geholpen worden met hun digitale vragen. Directeur Daphne Janson van de Bibliotheek Amstelland: “Onze medewerkers weten de weg op de websites van de overheid. Bij specifieke vragen verbinden we je met de juiste persoon bij organisaties in de buurt, zoals Participe, Taalhuis, Humanitas of Werkplein AA. Of je kunt kiezen voor een computercursus.”

Gemeente Amstelveen is blij met dit initiatief. “In Amstelveen hebben 15.000 inwoners moeite met de digitale overheid. Het Informatiepunt Digitale Overheid bij de Bibliotheek is belangrijke en neutrale plek waar inwoners hulp kunnen vragen bij contact met de digitale overheid. Inwoners kunnen hier dagelijks hulp krijgen. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over Coronacheckapp, DigiD en belastingzaken. Maar ook over de gemeente. De medewerker helpt inwoners digitaal of kan ze doorverwijzen naar de juiste organisatie. Ook geeft de bibliotheek cursussen om inwoners digitaal vaardiger te maken”, geeft wethouder Marijn van Ballegooijen aan.

In Bibliotheek Stadsplein kan iedereen tijdens service-uren vragen stellen en helpt een medewerker hen verder. Dit is gratis en lidmaatschap van de bibliotheek is hiervoor niet nodig. Een afspraak maken mag, maar hoeft niet. Voor meer informatie over het Informatiepunt: 020-6414.126 of debibliotheekamstelland.nl/ido

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie