Daar waar het allemaal begon: de Groen van Prinstererstraat 32 in Amsterdam.
Daar waar het allemaal begon: de Groen van Prinstererstraat 32 in Amsterdam. Archief Blankevoort

100 JAAR BOEKHANDEL BLANKEVOORT

8 september 2021 om 13:20 Lokaal Deel je nieuws

Boekhandel Blankevoort viert bijzonder jubileum

Maar liefst honderd jaar is het deze maand geleden dat boekhandel Blankevoort voor het eerst zijn deuren opende. De winkel kende zware tijden, zoals de crisis in de jaren ‘30, de Tweede Wereldoorlog, maar wist altijd een manier te vinden om te overleven. Hun geheim? Liefde voor boeken en persoonlijke aandacht voor de klant.

Boekhandel Blankevoort heeft een lange geschiedenis. Gerrit en Hendrika Blankevoort openden in september 1921 een boekwinkel op de Groen van Prinstererstraat in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Naast de gewone boekhandel, waar zij behalve boeken ook kantoorartikelen verkochten, exploiteerden zij een leesbibliotheek, bestaande uit 7000 delen. Door concurrentie gedwongen begonnen ze een verzend- en abonnementsboekhandel, waar mensen op afbetaling konden bestellen.

Door het grote succes daarvan werd de zaak aan de Groen van Prinstererstraat te krap en in 1931 verhuisde Blankevoort naar de Rooseveltlaan. Magere jaren braken aan, gevolgd door de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de oorlog werd er nauwelijks iets verkocht.

Na de oorlog ging het weer goed met Blankevoort, mede door de verkoop van Winkler Prins. Vanaf 1947 kwam zoon Jan in de zaak. En Blankevoort ging vanaf toen uitbreiden met vestigingen in de Rijn- en Maasstraat. Het ging zo goed dat in de jaren vijftig de zaak een adressenbestand had van 100.000 klanten. Op een gegeven moment waren er maar liefst 23 mensen in dienst.

Door de komst van televisie, kiosken en supermarkten kwam de boekhandel echter onder druk te staan. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de Amsterdamse zaken werden afgestoten en Blankevoort in 1974 definitief verkaste naar Amstelveen. Jan Blankevoort deed deze zaak in 1990 over aan Cees Philips, in de zomer van 2016 kwam de winkel in handen van Rob Kuyper. Samen met Chelin Greuter en Diana Hemeon runt hij die met veel enthousiasme en plezier.     

Vanwege covid kan het jubileum helaas (nog) niet groots gevierd worden. Wel verscheen er ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan een verhalenbundel over boeken en boekhandels, met de titel ‘Die mensen bestaan dus ook’, samengesteld door David de Poel.  De schrijvers hebben gemeen dat ze allemaal bij Blankevoort te gast zijn geweest, dan wel op de nominatie staan.

Meer informatie: www.boekhandelblankevoort.nl.

De jubileumuitgave 'Die mensen bestaan dus ook'
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie