Wethouder Marijn van Ballegooijen (tweede linksvoor) liep mee als taalcoach.
Wethouder Marijn van Ballegooijen (tweede linksvoor) liep mee als taalcoach. Gemeente Amstelveen

Extra aandacht voor laaggeletterden in Week van lezen en schrijven

6 september 2021 om 12:31 Onderwijs

AMSTELVEEN De week van 6 tot en met 12 september is uitgeroepen toto de Week van lezen en schrijven. In deze week is er ook in Amstelveen extra aandacht voor laaggeletterdheid en wordt gewezen op de hulp die beschikbaar is. In dat kader liepen burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Marijn van Ballegooijen afgelopen weekend mee als taalcoach tijdens de laatste taalwandeling van het Taalhuis van deze zomer.

“Taal is belangrijk om mee te kunnen komen in onze samenleving. Mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of spreken, lopen in het dagelijks leven tegen allerlei problemen aan,” stelt wethouder Marijn van Ballegooijen. “Het Taalhuis koppelt taalvragers aan taalcoaches. Door middel van diverse activiteiten zoals 1 op 1 taalcoaching, leeskringen, voorlezen, taalcafés of taalwandelingen wordt er gewerkt aan de beheersing van de Nederlandse taal. Het is belangrijk dat we in de Week van Lezen en Schrijven met onder andere een Speciale Taalwandeling en sneldichtwedstrijd extra aandacht vragen voor laaggeletterdheid en de hulp die beschikbaar is.”

IN CONTACT KOMEN Volgens burgemeester Tjapko Poppens is een taalwandeling ook een mooie manier om met mensen met een andere achtergrond in contact te komen. “De beste manier om een taal te leren is het gesprek aangaan. Het Taalhuis is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers, ook mensen uit het bedrijfsleven, zodat deelnemers kunnen praten over werk.”

Het Taalhuis richt zich op volwassenen die de Nederlandse taal beter willen leren lezen, spreken en schrijven. Zowel anderstaligen als laaggeletterde Nederlanders zijn hier welkom. In Amstelveen is een Taalhuis gevestigd, ook zijn er twee taalpunten, taalcafés en leeskringen.

{320 COACHES] “De kracht van het Taalhuis is dat formele Taalscholing volledig is aangesloten bij allerlei vormen van informeel taalaanbod die door vrijwillige inzet is zijn ontstaan,” vertelt Coördinator Taalhuis Amstelland Dirma Nagelhout. “Een Taalpunt is een mini-taalhuis, waar een deel van de werkzaamheden verricht wordt uit het grote takenpakket van het Taalhuis. Taalcoaching is een belangrijk onderdeel en is de grootste groep vrijwilligers binnen het Taalhuis met meer dan 320 coaches in Amstelveen en Aalsmeer.”

“Daarnaast zijn er natuurlijk ook vrijwilligers die een andere rol hebben in het Taalhuis. Al met al is het een groep van zo’n 350 mensen, verdeeld over Amstelveen en Aalsmeer. In Amstelveen is er ook de VoorleesExpress en de Taalvijver; zij richten zich uitsluitend op kinderen tot de leeftijd van ongeveer 14 jaar. Deze vallen strikt genomen niet onder het Taalhuis. Ze vallen wel, net als het Taalhuis, onder Wereldbuur. Het Taalhuis neemt alleen kandidaten aan van 18 jaar en ouder. De VoorleesExpress is digitaal gegaan in coronatijd, waarmee het voorlezen wat normaliter bij de kinderen thuis plaatsvindt toch kon doorgaan.”

Meer informatie is te vinden via: amstelveen.nl/wonen-leven/publicatie/onderwijs-en-kinderopvang_aanpak-laaggeletterdheid-taalhuis-amstelland of bij de bibliotheek.

Burgemeester Tjapko Poppens op pad als taalcoach.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie