Afhandeling van KLM vliegtuigen op Schiphol.
Afhandeling van KLM vliegtuigen op Schiphol. René de Leeuw

Einde acties bij bedrijven op Schiphol na cao-akkoord

24 mei 2018 om 16:00 lokaal

SCHIPHOL FNV Luchtvaart heeft cao's afgesproken met drie bedrijven op Schiphol, die zorgen voor de afhandeling van passagiers en bagage. Donderdag bereikte de bond een akkoord met Menzies en Swissport, dinsdag lukte dat ook met Aviapartner. De overeenkomsten maken een einde aan recente acties door personeel van die bedrijven.

De FNV spreekt van een 'historisch moment'. Er komt namelijk een sector-cao. Voor alle drie de bedrijven gaan dezelfde cao-afspraken gelden, vanaf 2020. Tot die tijd wordt nog wel met bedrijfs-cao's gewerkt. "Met de sector-cao wordt de concurrentie op arbeidsvoorwaarden door deze bedrijven een halt toegeroepen," aldus de FNV. Door de felle concurrentie probeerden de afhandelingsbedrijven steeds meer te besparen op de arbeidskosten. Dreigende verdere verslechteringen, zoals verlagingen van toeslagen voor onregelmatig werk en feestdagen, zijn nu tegengehouden. De sector-cao werd mogelijk toen FNV-leden van de bedrijven samen actie gingen voeren en gezamenlijke eisen gingen stellen.

Het basissalaris moet volgens de sector-cao in vijf jaar naar 130 procent van het minimumloon. Lonen bij Swissport en Aviapartner worden per 1 april met 2 procent verhoogd, dan wel met minimaal 55 euro voor degenen in de laagste schalen. Op 1 juli 2019 stijgen de lonen met 3 procent. Verder ontvangen medewerkers een eenmalige uitkering als compensatie voor de lange periode zonder loonsverhoging. Bij Menzies wijken de percentages en ingangsdata enigszins af. Bij de drie bedrijven komt een onderzoek naar werkdruk en roosters. De uitkomsten moeten leiden tot minder belastend en veiliger werk. Ook zijn er afspraken gemaakt over minder flexarbeid en uitzendkrachten.

De grondafhandeling bij de KLM valt niet onder de cao. Afgelopen week zijn bij de KLM cao-onderhandelingen begonnen. Ook daar gaat het over meer salaris, minder werkdruk, flexwerk en uitzendkrachten. De FNV wil de cao uiterlijk 1 juni rond hebben.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie