Afbeelding
Foto: Shutterstock

Alles wat je moet weten over de arbodienst

30 augustus 2021 om 07:21 Partnercontent

In het algemeen is de arbodienst ervoor om werkgevers te helpen bij ziekteverzuim en arbeidsomstandigheden. Door gebruik te maken van de arbodienst kunnen werknemers weer sneller aan het werk. Hiervoor heeft de arbodienst de volgende vier kerndeskundigen:

- Een bedrijfsarts
- Arbeidshygiënist
- Veiligheidsdeskundige
- Arbeid- en organisatiedeskundige

Een werkgever heeft zelf niet de bevoegdheid om te beoordelen of een medewerker daadwerkelijk ziek is. Alleen een arts mag een oordeel vellen over de arbeidsgeschiktheid van een medewerker. Volgens de wetsartikel 14 a lid 1 en 2 van de Arbowet zijn werkgevers in Nederland er toe verplicht bij een gecertificeerde arbodienst een onder contract te staan.

Sinds 1 januari 2019 is er een nieuwe certificatieschema arbodiensten van kracht. Dit schema bevat voorwaarden waaraan een gecertificeerde arbodienst moet voldoen voordat deze zijn certificaat krijgt. Het SBCA, Stichting Beheer Certificatieregeling Arbodiensten houd alle gecertificeerde arbodiensten bij in het Register van gecertificeerde arbodiensten en publiceert ze ook. De stichting beheert en onderhoudt het certificatieschema met alle voor de arbodienstverlening relevante partijen. Wij zien regelmatig de vraag “Wat is een arbodienst?” voorbij komen, nu weet u het antwoord!

Wat doet de arbodienst?

Verzuimbegeleiding

Het meest kenmerkende bij de arbodienst is de verzuimbegeleiding. Bij het begeleiden van zieke werknemers is het verplicht je te laten bijstaan door een bedrijfsarts bij het begeleiden van zieke werknemers. Er is nog een wet genaamd Wet verbetering poortwachter. Die verplicht je te zorgen dat je als werkgever je werknemers zo snel en verantwoord mogelijk aan het werk krijgt. Bij deze wet moet bij dreiging van langdurig ziekteverzuim de bedrijfsarts binnen zes weken een probleemanalyse moet opstellen en advies geven. Dit is de basis kan de werknemer en de werkgever een plan-van-aanpak maken voor het re-integratieproces. Werkgevers moeten ook de zieke werknemers die gedurende twee jaar minimaal 70% loon doorbetalen. Heb je als werkgever niet genoeg inspanning verricht zodat uw werknemer goed kon re-integreren? Dan loop je de kans dat het UWV je een loonsanctie oplegt en moet je ook nog loon voor een derde jaar uitbetalen. Wat doet de arbodienst nog meer?

Beperken van de arbeidsrisico’s

Een wettelijk verplicht instrument om verzuim te voorkomen is door de arbeidsrisico’s in kaart te brengen. Aan de hand van de RI&E ( Risico-inventarisatie en –evaluatie) kun je dat doen. Je kunt dit helemaal laten doen door de RI&E of je doet het zelf samen met een Arbo deskundige. Neem je als besluit het RI&E alle risico’s in kaart te laten brengen? Dan kan het voorkomen dat je RI&E getoetst moet zijn door een gecertificeerde arbodienst als het ArboNed bijvoorbeeld. Bij minder dan 25 werknemers en een goedgekeurde RI&E instrument van een branchevereniging is de toetsing niet nodig. Bij alle andere gevallen is het dus wel verplicht. De ergonoom, veiligheidsdeskundig of arbeidshygiënst voert deze taken uit.

Voorkomen van verzuim

De Arbodienst staat graag voor je bedrijf klaar om te voorkomen dat werknemers ziek worden. Een erg belangrijk onderdeel van het verplichte basiscontract. Daarin staan RI&E zaken opgenomen als:

- Voor werknemers vrije toegang tot de bedrijfsarts is.
- Een afstemming tussen de preventiemedewerker en de bedrijfsarts.
- Voor de bedrijfsarts toegang tot alle werkplekken.

Alle werknemers hebben het recht op een PMO (Preventief medisch onderzoek). Op deze manier word er gekeken of er op een gezonde manier word gewerkt en kijkt men of er een kans is op gezondheidsproblemen vanwege de werkzaamheden. Het onderzoek begint met een digitale vragenlijst en zijn er ook fysieke onderdelen bij. Meestal uitgevoerd door een arts van de arbodienst. Er zijn ook beroepen waar een verplichte periodieke medische keuring plaats vind.

Hoe kies je een goede arbodienst uit en wat zijn de kosten?

Je vraagt je natuurlijk af hoe kies je een goede arbodienst uit tussen al die verschillende dienstverleners? Een aantal tips die misschien kunnen helpen. Kies altijd een de gecertificeerde arbodienst en kijk goed na of de bedrijfsarts BIG-geregistreerd is. Kies er eentje die bij je past en vraag je verzekeraar om het pakket met arbodienst. Wat zeer is belangrijk is dat je persoonlijk contact hebt met de arbodienst en hou je aan de vernieuwde Arbowet en het basiscontract.

HR Navigator

Via HR Navigator kun je verschillende diensten makkelijk naast elkaar leggen en weet je beter welke arbodienst er bij jou past. Via HR Navigator kun je bijvoorbeeld de PMO en RI&E vergelijken. Hier is alles voor je op een rij gezet zodat je beter weet welke deskundigen je bedrijf vitaal maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie