Wethouder Herbert Raat (Erfgoed) bij de Dorpskerk met de raadsleden Bert de Pijper (ChristenUnie) en Pier Rienks (CDA).
Wethouder Herbert Raat (Erfgoed) bij de Dorpskerk met de raadsleden Bert de Pijper (ChristenUnie) en Pier Rienks (CDA). Naomi Heidinga

Amstelveen hecht veel waarde aan behoud van kerken

27 augustus 2021 om 09:37 Historie

AMSTELVEEN Omdat het gemeentebestuur van Amstelveen grote waarde hecht aan het behoud van het lokale erfgoed, is onderzoek gedaan naar het toekomstperspectief van de lokale kerkgebouwen. De kerken maken een belangrijk onderdeel uit van het lokale erfgoed omdat de kerken gezichtsbepalend zijn voor Amstelveen. Dertien van de huidige zestien kerkgebouwen zijn dan ook aangewezen als monument.

De bevindingen van het onderzoek zijn vastgelegd in de Kerkenvisie Amstelveen. Hieruit blijkt dat voor veel kerken de toekomst onzeker is. Daarom gaat de gemeente samen met de kerkeigenaren aan de slag om het toekomstperspectief te vergroten.

De gemeente heeft eerder dit jaar een oproep gedaan aan Amstelveners om mee te denken over de invulling van kerkgebouwen. Dat gebeurde onder meer via een filmpje op de website van de gemeente en via social media. Daarnaast zijn vier interactieve workshops gehouden met de kerkeigenaren, de ambtelijke organisatie, de gemeenteraad en met verschillende partijen uit Amstelveen zoals wijkplatforms en erfgoed-gelieerde verenigingen. Uit de participatie is gebleken dat niet alleen de kerkgebouwen van groot belang worden geacht, maar ook de maatschappelijke functie die kerkgemeenschappen spelen in de gemeente.

De gemeenteraadsfracties bespreken de Kerkenvisie Amstelveen tijdens de commissie Ruimte, Wonen en Natuur op 16 september en tijdens de raadsvergadering op 29 september. Het rapport Kerkenvisie Amstelveen vormt de basis voor een vervolgtraject dat tot een duurzaam toekomstperspectief voor het religieus erfgoed moet leiden. Hiervoor is volgens het college van B en W tijd nodig en een intensieve samenwerking met de kerkeigenaren.

Lees meer in premiumartikel over de Kerkenvisie Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie