Afbeelding
Foto: Shutterstock

Bibliotheken bieden computerlessen aan voor ouderen

27 augustus 2021 om 09:39 Partnercontent

De digitalisering heeft steeds meer voeten in de aarde gekregen. We bestellen niet alleen een cadeautje of kleding op het internet, maar plaatsen er ook een bestelling voor de boodschappen. Het maakt dat het met name voor ouderen af en toe best lastig is om bij te blijven. Voor veel gemeenten reden om in bibliotheken computerlessen aan te bieden, welke specifiek bedoeld zijn voor ouderen. Zo meldt ook het Heerhugowaards dagblad. Tijdens de lessen die in de omgeving van Heerhugowaard worden gegeven, is veel aandacht voor het gebruik van de computer in z’n algemeenheid en voor de digitale overheid. Er is de laatste jaren veel veranderd in de wijze waarop contact gelegd kan worden met overheidsinstanties.

Digitale overheid neemt een belangrijkere rol in

Uit het gemeente nieuws Heerhugowaard blijkt dat ouderen de ontwikkelingen rondom de digitale overheid af en toe best lastig vinden. Hoe vinden zij de weg door alle online loketten? Op welke manier voorkomen ze dat belangrijke berichten vanuit de overheidsinstanties gemist worden? Tijdens de computerlessen die worden aangeboden aan ouderen wordt hier aandacht aan besteed. Bij de lessen wordt in kleine groepjes gewerkt, waardoor iedereen voldoende kansen krijgt om vragen te stellen aan de vrijwilligers die de lessen aanbieden. Daarbij werkt iedere deelnemer op diens eigen niveau. Een zekere basiskennis over het gebruik van de computer is om deze reden niet noodzakelijk.

Bibliotheken zoeken vrijwilligers voor lessen

Om de computerlessen aan te kunnen bieden, zijn sommige bibliotheken nog op zoek naar vrijwilligers. Men zoekt burgers die ervaring hebben met het gebruik van de computer en de verschillende loketten van de digitale overheid. Voorafgaand aan de eerste computerlessen krijgen de vrijwilligers een introductiecursus, waarin de verschillende onderwerpen worden toegelicht. Deze cursus is voldoende om vervolgens lessen aan ouderen te kunnen geven. Met de computerlessen, welke overigens gratis worden aangeboden in de bibliotheken, moeten ouderen weerbaarder worden digitaal.

Lang niet alle senioren hebben een computer

Er is nog altijd een groot aantal senioren, wat geen computer of tablet in huis heeft. Zij zijn afhankelijk van familie, wanneer er iets geregeld moet worden. Op dit moment biedt de overheid de mogelijkheid nog aan, om belangrijke documenten per post te ontvangen. De kans is echter groot dat men op termijn steeds meer digitaal moet regelen. Met de computerlessen worden ouderen hier alvast op voorbereid. Het geldt overigens niet alleen voor de overheid. Ook de energieleverancier wil dat de meterstanden digitaal in plaats van per post worden doorgegeven. Zeker in de oudere woningen van senioren zit vaak nog geen slimme meter, die de meterstanden automatisch doorgeeft aan de energieleverancier. Ken jij mensen in je omgeving voor wie deze computerlessen interessant zouden kunnen zijn? Zij kunnen zich telefonisch of op locatie aanmelden voor de cursussen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie