Afbeelding
Photo by krakenimages on Unsplash

Tips voor een prettige werksfeer op kantoor

17 augustus 2021 om 10:18 Partnercontent

Een prettige werksfeer is minstens zo belangrijk als uitdagend werk. Met de onderstaande tips zorg je hiervoor. 

Veiligheid is het allerbelangrijkst

Veiligheid is een basisvoorwaarde voor een goede werksfeer. Je kunt nog zo je best doen om het leuk te maken, dit is zinloos als er geen veilig gevoel heerst. Daarom zou veiligheid bovenaan het prioriteitenlijstje moeten staan. Naast een maatschappelijke plicht, is dit ook een wettelijke plicht. Hiervoor is de zogenaamde Arbo-wet (Arbeidsomstandighedenwet) in het leven geroepen. 

Een helder veiligheidsbeleid is een handig hulpmiddel om de veiligheid te waarborgen. Het is belangrijk dat iedereen tot op zekere hoogte weet wat die precies inhoudt en wat er van ze verwacht wordt. De belangrijkste punten kun je uitprinten en op belangrijke plekken hangen. Zorg dat je ook als werknemer weet wat het beleid is. Merk je dat er niet genoeg gedaan wordt aan veiligheid? Kaart dit aan bij je leidinggevende. 

Wil je helemaal zeker weten dat het met de veiligheid op kantoor goed zit? Op ARBOcentrum.nl vind je vele handige cursussen over dit onderwerp. En bij ARBOwinkel.nl kunnen nuttige spullen worden gescoord die de veiligheid verhogen. 

Maak korte metten met een te hoge werkdruk

Als iets killing voor de sfeer kan zijn, is het een te hoge werkdruk. Hier ligt vooral als werkgever een belangrijke taak. Verwacht niet het onmogelijke van je werknemers en geef voldoende tijd om taken af te maken. Zelfstandigheid en vrijheid kunnen ook tegen een te hoge werkdruk helpen.

Hier schuilt overigens ook wel weer een gevaar. Bij veel flexibiliteit is er de kans dat werknemers zelf hun werk-privébalans niet helemaal goed meer bewaken. Zeker nu er veel thuisgewerkt wordt is de verleiding enorm groot om ’s avonds nog even de laptop open te klappen. Probeer als werkgever een klein oogje in het zeil te houden: niet dat je bovenop het werk moet gaan zitten (dit werkt alleen maar verlammend), maar wél dat er niet te veel overgewerkt wordt. Overwerken heeft op de lange termijn vaak nadelige gevolgen, zoals ziekteverzuim of burn-outs.

Als werknemer kan het goed zijn om alsnog zoveel mogelijk vaste werktijden te hanteren, ook thuis. Natuurlijk is flexibiliteit tot op een zekere mate heerlijk, maar er zitten veel voordelen aan een vast routine. Ook kan het helpen om ontspanning óók in te plannen. Het klinkt een beetje gek, maar dan weet je wel zeker dat je eraan toekomt. 

Zowel werkgevers en werknemers doen er goed aan om eventuele zorgen of twijfels bespreekbaar te maken. Goede communicatie is essentieel voor een fijne werksfeer. Moeten er dingen worden veranderd, maak daar dan duidelijke afspraken over. Zo is de kans groter dat er daadwerkelijk iets verandert. 

Houd je aan afspraken

We hadden het net al even over het belang van afspraken maken, maar minstens zo belangrijk is het om je te houden aan afspraken. Dit geldt zowel voor het management als de werknemers. Zo voorkom je veel ergernissen. Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat het positief uitpakt als er het gevoel heerst dat er op elkaar gerekend kan worden. 

Om ervoor te zorgen dat je je aan je afspraken kunt houden, is het allereerst van belang dat je geen afspraken maakt die lastig na te leven zijn. Mocht een collega je bijvoorbeeld vragen een taak over te nemen en je hebt er eigenlijk geen tijd voor, geef dit dan aan in plaats van dat je het tóch belooft. Het is veel beter om in zo’n geval eerlijk te zijn, dan dat je collega achteraf met frustratie zit. 

Plan leuke uitjes buiten werk

Het kan ontzettend goed zijn voor de sfeer om elkaar ook buiten het werk te leren kennen. Dat betekent echt niet dat je elke week bij elkaar op de koffie moet, af en toe een leuk teamuitje is voldoende. Niet alleen leer je elkaar zo beter kennen, de andere setting zorgt ervoor dat je een andere kant van elkaar ziet. Het is tenslotte ongedwongen en luchtig en het gaat om gezelligheid in plaats van om zakelijke prestaties. En dat is alleen maar goed voor de werksfeer. Ook is het vaak heel goed voor de omgang tussen het management en de werknemers. 

Natuurlijk kun je gezellig gaan eten en borrelen, maar het kan ook leuk zijn om iets actiefs te doen. Denk aan bijvoorbeeld escaperoom, waarbij er samengewerkt moet worden.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie