Afbeelding
Peter Schat

‘Banpaal Amstelveen is al gemeentelijk monument van Uithoorn’

12 augustus 2021 om 14:00 Historie

AMSTELVEEN ‘De banpaal bij de Hollandsedijk is een zeldzaamheid’, reageert Stichting Oud Uithoorn/De Kwakel op het bericht in het Amstelveens Nieuwsblad dat B en W van Amstelveen de banpaal op de driespong Hollandsedijk, Bovenkerkerweg en Randweg-Oost de status gemeentelijk monument hebben verleend. 

‘Dat is bijzonder’, melden voorzitter Peter Schat en secretaris Chris Woerden van de stichting. ‘Want de gemeente Uithoorn heeft juist vorig jaar aan het monument die status al toegekend. Deze banpaal is nu dus gemeentelijk monument van twee gemeenten!’

De banpaal is in de zeventiende eeuw een tiental meters zuidelijker dan de huidige plek neergezet door Amsterdam, om de uiterste grens voor bannelingen aan te geven. Daar liep toen ook de grens tussen Holland en het Sticht, de latere provincie Utrecht. In 1966 zijn restanten van de paal weggehaald door Uithoorn en opgeslagen. Op 3 september 1977 zijn de restanten, ingemetseld in een nieuwe zuil, met feestgedruis onthuld door de burgemeester van Uithoorn, Evert Brautigam, in aanwezigheid van architect Jan de Groot, die de nieuwe sokkel ontwierp, een muziekkorps, majorettes en tientallen belangstellenden.

‘Het was een Uithoorns feestje, zij het dat de paal op het territorium van buurgemeente Amstelveen herrees. De grens wipt daar namelijk net de weg over, van de zuidzijde van de Hollandsedijk naar de noordkant van de Randweg. De paal is op een nette plek gezet, in de hartlijn van de Bovenkerkerweg. Esthetisch en praktisch beter dan een plek lager bij de sloot of wellicht zelfs erin. In 2019 bleek grond onder de paal weggespoeld. Uithoorn nam het rechtzetten en schoonmaken voor haar rekening. Uit oogpunt van erfgoedbehoud is het positief, dat Amstelveen nu ook voor dit - dus in meerdere opzichten - bijzondere object haar subsidiepotten beschikbaar stelt’, aldus de stichting Oud Uithoorn/De Kwakel.


Foto: Peter Schat

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie