Willem Offerhaus van KPN en wethouder Rob Ellermeijer ondertekenden in maart de overeenkomst voor de aanleg van het galsvezelnetwerk. ewonersworden door KPN en de aannemer vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden. De gemeente treedt op als toezichthouder. Voor het buitengebied (Middelpolder, Bovenkerkerpolde
Willem Offerhaus van KPN en wethouder Rob Ellermeijer ondertekenden in maart de overeenkomst voor de aanleg van het galsvezelnetwerk. ewonersworden door KPN en de aannemer vooraf geïnformeerd over de werkzaamheden. De gemeente treedt op als toezichthouder. Voor het buitengebied (Middelpolder, Bovenkerkerpolde Gemeente Amstelveen

KPN begint na de zomer met aanleg glasvezelnetwerk in Amstelveen

3 augustus 2021 om 12:00 Overig

AMSTELVEEN KPN begint in september met de uitrol van het glasvezelnetwerk in Amstelveen in de wijk Bankras-Kostverloren. Dat is twee maanden later dan waar eerder vanuit werd gegaan. Op dit moment zijn de voorbereidingen gereed om het bestaande kopernetwerk van het telecombedrijf in de wijk te vervangen door glasvezel. Circa 35.000 huishoudens in Amstelveen krijgen de komende jaren de mogelijkheid om over te stappen op een glasvezelaansluiting van KPN voor sneller internet. De aanleg van glasvezel in de kern van Amstelveen duurt zeker drie jaar.

De aannemer die de werkzaamheden uitvoert kan ongeveer 400 meter glasvezel-tracé per dag aanbrengen. Alle projecten in het werkgebied en de toekomstige fases zijn in kaart gebracht voor de werkvoorbereiding. Dit moet ervoor zorgen dat er geen extra overlast door het opnieuw open graven van grond na werkzaamheden die daar net zijn afgerond.

EVALUATIE Volgens de eerder bekendgemaakte voorlopige planning zijn na Bankras-Kostverloren, de wijken Elsrijk en Keizer Karel Park aan de beurt. Daarna volgt de wijk Groenelaan.  De gemeente combineert de aanleg van glasvezel door KPN de komende tijd met herinrichtingsprojecten in de Frans Halsbuurt, Schilderswijk en Vliegeniersbuurt. Deze gecombineerde aanpak wordt ook bij toekomstige projecten toegepast. Als de aanleg van het glasvezelnetwerk in Bankras-Kostverloren gereed is, willen B en W de aanleg ervan evalueren. Dat meldt het college in een brief aan de gemeenteraad

’EERSTE LEVENSBEHOEFTE’ Wethouder Rob Ellermeijer en regiodirecteur Willem Offerhaus van KPN ondertekenden op 5 maart de overeenkomst voor aanleg van het glasvezelnetwerk in Amstelveen. “Snel internet is een eerste levensbehoefte die in de toekomst alleen maar groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan wat we nu allemaal online doen ten opzichte van tien jaar geleden. Snel internet wordt steeds belangrijker met alle slimme apparaten die wij in huis hebben. Internet heeft een belangrijke sociale functie, maar bijvoorbeeld ook belangrijk voor het onderwijs van onze kinderen en de digitale zorg aan huis. Met glasvezel krijgen onze inwoners een snel en betrouwbaar netwerk,” aldus wethouder Rob Ellermeijer bij de ondertekening.

GIGANTISCHE OPERATIE De vervanging van het kopernetwerk door glasvezel is volgens KPN-regioditecteur Willem Offerhaus een gigantische operatie. “We werken straat voor straat en wijk voor wijk.’s Ochtends gaat de stoep open en we proberen deze voor het einde van de middag weer dicht te hebben. Daarmee beperken we de overlast voor de inwoners van Amstelveen zo veel als mogelijk”, aldus  regiodirecteur van KPN.

Netbeheerder KPN informeert bewoners over de uitrol van het netwerk en de werkzaamheden die hiervoor nodig zijn. Ook is er door KPN een project-specifieke website gecreëerd Waarop vragen gesteld kunnen worden en antwoorden komen te staan: kpnnetwerk.nl/glasvezelupdate/stream/amstelveen

TOESTEMMING De aanleg van het netwerk vindt in de openbare grond plaats. KPN vraagt bewoners om toestemming om woningen vrijblijvend kosteloos van een glasvezelaansluiting te voorzien. De aanleg verplicht niet tot het afsluiten van een glasvezelabonnement om van de aansluiting gebruik te kunnen maken, maar maakt het mogelijk om dat op ieder gewenst moment te doen. Het netwerk van KPN is een open netwerk waarop  verschillende providers diensten aanbieden.

De gemeente treedt op als toezichthouder. Voor het buitengebied (Middelpolder, Bovenkerkerpolder en Amsterdamse Bos) is KPN in gesprek met een andere partij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie