Afbeelding
Eigen foto

Stichting HoO vraagt Amstelveen om hulp voor Braziliaans project Henk Helsloot

2 augustus 2021 om 13:00 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Stichting Handreiking over Oceanen (HoO) vraagt aandacht voor de gevolgen van Covid-19 in Brazilië. HoO hoopt dat veel inwoners van Amstelveen, Aalsmeer en omgeving financieel willen helpen om die gevolgen te bestrijden. Het gaat hierbij om het Centro Social (sociaal centrum) in Capão Bonito, het centrum dat Henk Helsloot heeft gesticht, opgebouwd en nagelaten. Priester Henk Helsloot, overleden in 2018, was vaak voorganger tijdens kerkdiensten in de Urbanuskerk in Bovenkerk.

Veel mensen in Nederland hebben op één of andere manier last van de coronapandemie. Besmettingen, quarantaine, lockdown, reisbeperkingen; het zijn maar een paar voorbeelden van narigheid waarmee je te maken kunt krijgen. De gevolgen in landen waar de gezondheidszorg en het sociale vangnet minder goed beschikbaar zijn, zijn immens. Brazilië is zo’n land, waar vooral de mensen aan de onderkant van de samenleving het hard moeten ontgelden. Ziekte, werkloosheid, geweld en verwaarlozing: het is een mix die helaas altijd al aanwezig is. Maar de Covid-crisis heeft die ingrediënten in een snelkookpan gegooid; het resultaat is een zorgelijke, en voor arme gezinnen vrijwel uitzichtloze situatie. Een situatie die om begrip, steun en solidariteit vraagt.

Op 9 september 2018 overleed Henk Helsloot, telg uit een Aalsmeerse familie van bloemenkwekers. Maar Henk bewandelde in zijn leven een andere weg dan zijn broers en zussen. Zijn route liep niet via de tuinbouwschool maar via het seminarie. Zijn weg ging niet door de kassen met rozen en orchideeën, maar ging via onder meer Nes aan de Amstel, zijn eerste parochie. In september 1956 begon hij daar aan zijn eerste baan als kapelaan, haalde de jeugd uit de polder bij elkaar en nam het initiatief voor een katholieke kleuterschool. Na Bovenkerk, Heiloo, Amsterdam en Hilversum vertrok hij naar Brazilië om in de plaats Capão Bonito twee parochies op te bouwen. Daar zorgde hij voor een bloeiend centrum voor opvang, verzorging en onderwijs van kansarme kinderen: het Centro Social. 

Het Centro Social heeft vele activiteiten moeten staken of opschorten. Maar doet vooral wat nog wél kan om zicht te houden op de kinderen en de gezinnen die het zwaarder dan ooit hebben. Door het uitdelen van voedselpakketten en schoolmateriaal, proberen de medewerkers van het centrum de scherpste randjes van de ellende af te slijpen. Dat doen zij al een jaar en het ziet er helaas naar uit dat dit nog geruime tijd nodig zal blijven. Om dit mogelijk te maken, maakt het centrum uiteraard kosten. Kosten die gedekt moeten worden uit een kas die die steeds leger raakt nu gemeente en donateurs korten op hun bijdragen. Andere bronnen van inkomsten zijn hard nodig. In de aanloop naar de derde sterfdag van Henk Helsloot en op grond van de signalen vanuit het Centro Social over de gevolgen van de crisis hoopt HoO dat velen willen bijdragen aan het werk van het centrum. Op de website van de stichting staat hoe.

Kijk voor meer informatie over het Centro Social en het verhaal van Henk Helsloot op www.handreikingoveroceanen.nl


Eigen foto

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie