Scène uit 'Recht op de Hemel' van Collecief Blauwdruk.
Scène uit 'Recht op de Hemel' van Collecief Blauwdruk. Michiel Landeweerd

Boslab brengt korte voorstellingen van nieuwe theatermakers in en om Bostheater

16 juli 2021 om 16:00 Podiumkunsten

AMSTELVEEN Boslab gaat vanavond van start. Nieuwe theatermakers spelen van 27 juli tot en met 7 augustus in en om het Amsterdamse Bostheater in totaal 12 voorstellingen van ongeveer 30 minuten. Vertellers, zangers, mimers en toneelspelers verrassen met poëtische liedjes, rauwe bewegingen en spannende verhalen.

Het openlucht theater is al jaren de plek waar zomers grote concerten en voorstellingen plaatsvinden die een breed publiek trekken. Maar het theater is ook een belangrijk laboratorium voor net afgestudeerde makers. Directeur Ingejan Ligthart Schenk is opgetogen dat Boslab er dit jaar weer is: “We hebben een heftige winter achter de rug! De voortgang van ons theater heeft aan een zijden draadje gehangen. Dat was óók een deceptie geweest voor al deze makers. Want jonge makers hebben het extreem lastig door corona. De nieuwe voorstellingen moeten plaats maken voor wat is doorgeschoven.”

WATERFIETS Een mooi voorbeeld van een groep die het lab optimaal weet te benutten is Collectief Blauwdruk. Zij zetten hier de eerste stappen in het locatiewerk en hebben samen met het Bostheater en Karavaan de nieuwe makersregeling aangevraagd en gekregen. “Zo krijgen we de kans om een lijn en stijl te ontwikkelen,” vertelt Bram Walter van Blauwdruk.”Wij waren een maand afgestudeerd toen we vorig jaar hier stonden. In de zomer van 2020 was Boslab het enige festival dat doorging. We besloten om ons publiek op een waterfiets te zetten, zodat ze automatisch voldoende afstand hielden. Een toevalstreffer,” aldus Walter. De voorstelling en de waterfietsen werden een hit, zo groot dat Blauwdruk werd uitgenodigd om een voorstelling te maken voor de Winterkaravaan, die ook weer goed werd ontvangen.

RECHT OP DE HEMEL Nu staan ze met ‘Recht op de Hemel’ weer op Boslab. In een muzikale, rauwe en radicale bewerking van Joost van den Vondels ‘Lucifer’, zet Blauwdruk de thema’s identiteit, privilege en gelijkwaardigheid centraal. God is plotseling overleden, waarna de Engelen op aarde storten en opnieuw moeten duiden wie zij zijn. In het machtsvacuüm dat hierbij ontstaat, raken ze met elkaar én zichzelf in conflict.

MODDER Walter en zijn collega’s Tijn Panis en Romijn Scholten hebben een liefde voor locatietheater: “Wij vinden het gewoon echt heel lekker om in de modder tussen de bomen te staan. Je krijgt heel veel cadeau op locatie, na een hoosbui is je voorstelling totaal anders dan op een zonnige dag.”

Tijdens het  Boslab Theaterfestival krijgen nieuwe makers tussen dinsdag 27 juli en zaterdag 7 augustus tien avonden lang de tijd om publiek kennis te laten maken met hun stijl. Vertellers, zangers, mimers en toneelspelers verrassen met voorstellingen op unieke plekken in het bos waar kleine tribunes zijn opgebouwd op 1,5 meter afstand. Bezoekers kunnen mee op route en zien zo drie verschillende makers op een avond. Tussendoor is er tijd voor een drankje in de Bosbar. Het festival biedt een combinatie van premières, remakes en afstudeervoorstellingen die zo mooi zijn, dat ze vaker gespeeld moeten worden. Meer informatie via bostheater.nl/agenda/boslab/

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie