Afbeelding
Pixabay

Amstelveense Kira Toussaint zevende in Olympische finale 100 meter rugslag

27 juli 2021 om 10:28 Overig

AMSTELVEEN De 27-jarige Amstelveense zwemster Kira Toussaint is op de Olympische Spelen in Tokio als zevende geëindigd in de finale van de 100 meter rugslag. Ze legde de afstand af in 59,11 seconden. Het goud ging naar de Australische Kaylee McKeown in 57,47.

Toussaint ging snel van start en keerde na de eerste 50 meter als vijfde. In het tweede deel van de race zakte ze wat af. Met haar eindtijd bleef ze onder haar Nederlands record van 58,65 seconden.

De strijd om de Olympische medailles op de 100 meter rugslag was haar eerste finale op mondiaal niveau. Op Europees niveau was ze in mei nog succesvol tijdens Europese kampioenschappen zwemmen in Boedapest. Daar werd ze Europees kampioen op de 50 meter rugslag met een tijd van 27,36 seconden.

In Tokio had Toussaint zich met een tijd van 59,09 als zevende gekwalificeerd voor de finale. Ze werd vooraf niet tot de medaillekandidaten gerekend. Daarvoor was het verschil tussen de persoonlijke records van Toussaint en haar tegenstandsters te groot.

Toussaint was de eerste Nederlandse rugslagzwemster in de Olympische finale sinds haar moeder Jolanda de Rover. Die behaalde op de Spelen van 1984 in Los Angeles een gouden medaille op de 200 meter rugslag en een bronzen plak op de 100 meter rugslag.