Laan van Kronenburg 2
Laan van Kronenburg 2 Hans van Dijk / Anefo

Lola Kroon dreigt te verdwijnen

22 juli 2021 om 14:48 Lokaal Deel je nieuws

Op zeer korte termijn raakt Amstelveen één van haar parels kwijt. Sinds 2015 is er op de Laan van Kronenburg 2  een goed renderend bedrijfsverzamelgebouw gegroeid die aan de vraag van betaalbare werkruimte tegemoetkomt. Het gebouw waar Lola Kroon zich bevindt is het voormalige Ballast Nedam kantoorgebouw waar in 2015 een noodopvang voor asielzoekers was gevestigd. Momenteel zijn hier op 2 verdiepingen 40 bedrijven en ateliers gehuisvest - startende ondernemer, creativeling of wereldredder - met in totaal zestig werknemers.

Stichting LOLA (Leegstand Oplossers Amsterdam) is een leegstandsbeheerder die ruimte biedt aan maatschappelijk initiatief, startende ondernemers, kunstenaars en ander creatief talent. Wij verzorgen verantwoord leegstandsbeheer voor gebouw en omgeving en brengen panden tot leven.

In oktober aanstaande dreigt het doek te vallen voor Lola Kroon om plaats te maken voor 2500 studentenwoningen.

Het bijzondere aan Lola Kroon is dat hier een spannende mix is gegroeid van een tech-startups en creatieve bedrijven die elkaar ondersteunen en aanvullen.

Voorbeelden van technische bedrijven zijn illi Engineering (Illi-tv: op maat gemaakte levensverhalen voor bewoners met dementie), Supreme Dutch (fietsbanden met Schwalbe Airless System), Coolfinity (innovative cooling technology for fridges active in countries experiencing daily and long power outages), Dutch Scientific (High-Tech Multi-Disciplinary Product development based on Technology Transfer).

Voorbeelden van creatievelingen zijn Claude Vanheye (visueel kunstenaar, ontwerper), Janneke de Ruiter (kostuumontwerpster voor film, tv, fotografie), ELM-PT (Fashion Design).

Uit een enquete onder de 40 bedrijven blijkt dat een kwart van de bedrijven afkomstig is uit Amstelveen, en de helft in Amstelveen wil blijven.

Lola is dus op korte termijn op zoek naar vervangende ruimte, een leegstaand gebouw/kantoor in eigendom van gemeente of projectontwikkelaar. Hiermee kan de waarde van de bloeiende energie en werkgelegenheid van Lola Kroon voor Amstelveen behouden blijven. Indien mogelijk wil Lola ook een publieke functie hebben om zo aan te sluiten bij buurt en omgeving.

Daarom doen wij een dringend oproep aan het gemeentebestuur en projectontwikkelaars om Lola Kroon voor Amstelveen te behouden. Binnekort hopen wij in gesprek met wethouder Raat of Gordon om ons verzoek aan te kaarten.

Behoudt de Lola-bedrijven en haar werkgelegenheid voor Amstelveen!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie