Jacht op emoes van Jean Nampitjinpa
Jacht op emoes van Jean Nampitjinpa Guus Overkamp

Aboriginal kunst (deel 8): ‘Fire dreaming’ van Jean Nampitjinpa

11 september 2021 om 10:30 Kunst

OUDERKERK In deze serie bespreekt Guus Overkamp een kunstwerk uit zijn Aboriginal Art Amsterdam galerie, gevestigd in de Kerkstraat 31.

Jean is geboren in 1956 in het afgelegen gebied Yuendumu (Mount Allan), 3 uur rijden ten noordwesten van Alice Springs in de Central Desert van Australië. Jean is de zus van de bekende Maureen Hudson Nampitjinpa en nicht van de wereldberoemde Clifford Possum Tjapaltjarri, haar grote inspirator.

WARLPIRI CLAN Jean behoort tot de Warlpiri clan en groeit op op de traditionele manier en leert de oude gebruiken en wetten van hun land. Jean wordt op latere leeftijd een zeer gerespecteerde senior en wordt eigenaar van meerdere ‘Dreamings’. Van haar vader verkrijgt zij ‘Warlu of Fire Dreaming’, van haar opa ‘Ngapa of Water Dreaming’ en van haar moeder ‘Kanmarra of Bush-onion Dreaming’. In 1979 begint Jean op doek te schilderen. Aanvankelijk traditionele iconische motieven, later wordt haar werk meer impressionistisch van aard.

EMOES Het werk hierbij afgebeeld is een ‘Fire Dreaming’. Dit doek beschrijft het landschap en vertelt hoe je op emoes jaagt. Links en rechts zien we grote halve cirkels, het symbool van windschermen, deze geven de windrichting aan. Dus met de wind in de rug wordt de begroeiing in brand gestoken, zodat het wild vlucht in de richting van de twee jagers die in hinderlaag zitten. Met hun speren proberen ze een emoe te doden. Met dit doek geeft ze kennis door over de jacht, haar geboorteland en de verhalen van  haar voorouders.

De galerie is geopend woensdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak: 06-53157956. Meer informatie: www.aboriginal-art-amsterdam.nl. Aboriginal Art Amsterdam, Kerkstraat 31, Ouderkerk a/d Amstel.

Lees ook het premiumartikel Galerie voor Aboriginal Art in Ouderkerk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie