Afbeelding
Pixabay

Resultaten enquête afvalinzameling: glas en papier worden beste gescheiden

14 juli 2021 om 17:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Om informatie op te halen voor een nieuw grondstoffenplan voor afvalinzameling, hield de gemeente een bewonersonderzoek naar de in 2018 gestarte afvalinzamelingsmethodiek ‘Anders Inzamelen’. De enquête is een belangrijk onderdeel van de evaluatie van het huidige grondstoffenplan dat tot eind dit jaar van kracht is.

Wethouder Floor Gordon (Afvalbeheer): “Amstelveen volgt met haar afvalbeleid de landelijke doelstelling om ervoor te zorgen dat huishoudelijk afval tenminste voor 75% wordt gescheiden, zodat er jaarlijks gemiddeld maximaal 100 kg restafval per inwoner overblijft. Uiteindelijk is het streven zelfs een ‘circulaire economie’. Dit betekent dat er geen afval meer is, slechts grondstoffen voor nieuwe producten.”

INWONERS Floor Gordon: “We vinden het belangrijk om van onze inwoners te horen wat zij vinden van het huidige beleid voordat we nieuw beleid maken.” De vragenlijst is 2.055 keer ingevuld. 598 keer door burgerpanelleden van de gemeente en 1.457 enquêtes naar aanleiding van oproepen in de media. 74 procent woont in laagbouw en 26 procent in hoogbouw. Zo’n 80 procent van de respondenten is het eens met de stelling dat het belangrijk is dat de gemeente minimaal de landelijke afvaldoelstelling nastreeft.

Respondenten werd per grondstof (glas, papier/karton, PMD, textiel, groente, fruit en etensresten (GFT/E) gevraagd aan te geven in hoeverre het ze lukt hun afval te scheiden. Glas en papier/karton worden het beste gescheiden. 85 procent van de respondenten geeft aan van deze grondstoffen vrijwel alles gescheiden aan te bieden. Van GFT/E wordt door minder dan de helft van de respondenten aangegeven dat vrijwel alles wordt gescheiden.

Bewoners in de laagbouw geven over het algemeen aan hun afval beter te kunnen scheiden dan bewoners van hoogbouw. Het grootste verschil zit in de mate van afvalscheiding van (GFT/E). Bijna driekwart van de respondenten uit hoogbouw geeft aan GFT/E niet te (kunnen) scheiden. Ook voor PMD zijn duidelijke verschillen zichtbaar. De inzameling van textiel is vrijwel gelijk.

SUGGESTIES Per afvalsoort gaven bewoners suggesties voor het verbeteren van de afvalinzameling. Denk aan meer glascontainers, verstoppingen van papiercontainers proberen te voorkomen, nog meer duiding over wat PMD is en betere informatie over locaties van textielcontainers. Hoogbouwbewoners geven aan GFT/E beter te scheiden als er meer verzamelcontainers staan. De gemeente neemt de suggesties en aanbevelingen op in het nieuwe grondstoffenplan. Zie voor alle informatie over afvalscheiding www.amstelveen.nl/afval.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie