Impressie van de geplande nieuwe gebouwen in Uilenstede-Kronenburg.
Impressie van de geplande nieuwe gebouwen in Uilenstede-Kronenburg. Bron: Stedenbouwkundig plan Kronenburg-Uilenstede.

Raad akkoord met plan voor 2.500 studentenwoningen in Uilenstede-Kronenburg

10 juli 2021 om 12:47 Wonen

AMSTELVEEN De gemeenteraad is woensdag akkoord gegaan met een nieuw bestemmingsplan voor Uilenstede-Kronenburg dat het mogelijk maakt 2.500 extra woningen voor studenten te bouwen. Daarmee legt de raad een brief naast zich neer van de Inspectie Leefmilieu & Transport waarin staat dat het bouwen van die woningen vanwege de daar overvliegende vliegtuigen hier niet zomaar kan.

Uilenstede-Kronenburg moet niet alleen woonplek voor studenten zijn, maar ook uitgroeien tot een broedplaats van innovatieve bedrijvigheid. Naast de 2.500 studentenwoningen omvat het plan ook 1.580 ‘extended stay’-kamers, plus voorzieningen voor sport, fitness, detailhandel en horeca. Bij extended stay is het mogelijk een half jaar in Uilenstede-Kronenburg te wonen. Formeel betreft dit geen woningen, maar hotelkamers en die vallen niet onder de sociale huur, maar gelden als vrije markt. Het college heeft informele afspraken gemaakt met ontwikkelaars opdat de prijzen daarvan redelijk zijn, zo rond de sociale huurgrens. Dat laatste is de nieuwe GroenLinks-fractieleider Lennart de Looze niet genoeg. Hij diende een motie om formele afspraken te maken met de ontwikkelaars om de prijzen ook in de verre toekomst betaalbaar te houden. Deze motie werd unaniem aangenomen.


HBO EN MBO Michel Becker (AVA) meende dat ook Amstelveense studenten hier moeten kunnen wonen, niet alleen die van universiteiten, maar ook van hbo en mbo. “Veel Amstelveens jongeren weten niet dat dit kan en verhuurder DUWO is sterk gericht op studenten van universiteiten,” zei hij. “Het zou dwaas zijn als we hier 2.500 studentenwoningen bouwen en dat er uit Amstelveen niemand mag wonen.” In een motie vroeg hij te verzekeren dat Amstelveense hbo- en mbo-studenten daadwerkelijk in Uilenstede terecht kunnen en dat de gemeente hen hierover beter informeert.
Lennart de Looze leek dat overbodig: “Zij kunnen er nu al terecht en DUWO heeft dat ook uitgesproken. Verder is het vreemd om Amstelveense studenten voorrang te geven boven studenten die van heinde en ver in Amsterdam komen studeren.” Tawros Aslanjan, mede-indiener van de motie, meende dat Amstelveense jongeren dankzij de uitbreiding van Uilenstede kans krijgen op een goede en een betaalbare kamer, “zodat ze niet in Amsterdam voor vele honderden euro’s per maand een kamer van twee bij twee meter hoeven te huren.”


WISSELGELD Volgens Patrick Adriaans (SP), die zelf in Uilenstede heeft gewoond, wonen er altijd al Amstelveense studenten op de campus. “Die komen daar gewoon volgens de regels van de studentenhuisvesting. Misschien kunnen we wél binnen de Amsterdamse regio afspraken maken over huisvesting van Amstelveense jongeren in regiogemeenten, als wisselgeld voor dat wij voor de hele regio studenten huisvesten.”
Wethouder Floor Gordon verklaarde dat het college geen voorrang kan geven aan jonge Amstelveners. Het hen informeren zag ze wel als een punt van aandacht: “Als ze niet weten dat ze zich als hbo- of mbo-student voor Uilenstede kunnen inschrijven, dan doen ze dat ook niet.”
De AVA-motie werd aangenomen met een ruime meerderheid van 27 voor en zes tegenstemmen van SP en GroenLinks.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie