Afbeelding
Tammy van Nerum

Column Jacobine: Elektrische scooters

7 juli 2021 om 11:30 Column

AMSTELVEEN Pontificaal stond het gevaarte op de stoep en de vrouw met de rollator vertraagde haar pas. In een oogopslag zag ze dat ze onmogelijk langs het ding kon komen. Voorzichtig liet ze de wielen van haar rollator van de stoep afrollen, liep een stukje over straat en draaide zo dat ze haar wandelhulp weer kon optillen, de stoep op. Een auto reed rakelings langs haar. Toeterde. Ze moest niet zo gevaarlijk doen. Nee, dat begreep ze zelf ook wel. Aan de handvatten probeerde ze haar rollator de stoep weer op te krijgen. Wat was dat ding toch zwaar, en die rotstoep toch hoog. Een voorbijganger hield zijn pas in. Glimlachte. En vroeg of hij kon helpen. Opgelucht haalde ze adem, bedankte de weldoener en vervolgde even later haar weg.

Het afgelopen jaar zag ik eerst Felyx scooters in het Amstelveense stadsbeeld verschijnen en daarna Check. Voor de ingang van De Braak stonden drie Felyxen als wegversperders voor het park. Niemand kon erin of uit. Meteen moest ik denken aan steden als Berlijn of Stockholm waar geen scooters het straatbeeld ontsieren, maar elektrische steps. Op stoepen, langs kades, in steegjes, overal zag ik die dingen liggen als afgeworpen slangenhuiden. Handig, dat wel, met een klik op onze telefoon raceten we door een stad die opeens een stuk kleiner was geworden. We verkenden alles in een handomdraai. Het huursysteem (via een app) was makkelijk en werkte goed. Het zou iets voor Amsterdam en Amstelveen kunnen zijn, dacht ik toen nog. Later las ik dat elektrische steps in Nederland zijn verboden.

Scooters zijn dat niet. En eerlijk, het idee van de elektrische deelscooter is zeker niet slecht. De meeste scooterrijders hebben een vervuilend ding in de schuur staan. Jongeren voeren ze vaak op. En ze rijden vaak met knallende uitlaten door de straten. Maar de dingen staan, wanneer ze niet worden gebruikt ook netjes in tuinen of schuurtjes; niemand die er last van heeft.

De managementteams van Felyx en Check erkenden het probleem en staken de koppen bij elkaar. Voor scooters van Felyx geldt nu dat er verplichte parkeervakken zijn en gebruikers van Check kunnen een boete krijgen bij fout parkeren. Ook is er een meldingsmogelijkheid voor niet-gebruikers om de Checks te laten verwijderen. Voor de rollatorvrouw een geruststelling, zij zal haar weg de volgende keer probleemloos kunnen vervolgen.

Jacobine van den Hoek werkt en woont met haar man en drie zoons in Amstelveen. Ze schrijft wekelijks over dingen die zij meemaakt en haar opvallen.

www.jacobinevandenhoek.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie