Staand van links naar rechts: Maarten Bax, Dedy Sam en Laurens van der Drift. Geknield van links naar rechts: Wally Soltysik en Ben Kada.
Staand van links naar rechts: Maarten Bax, Dedy Sam en Laurens van der Drift. Geknield van links naar rechts: Wally Soltysik en Ben Kada. Eigen foto

Amstelveners in actie voor watertoren in Gambia

6 juli 2021 om 11:41 Maatschappelijk

AMSTELVEEN ‘Houd je kop, man! Ga eens voetballen! Het is geen walking football!’ Ze spelen al bijna twintig jaar elke zondagochtend – weer of geen weer – samen in het Amsterdamse Bos. Dan gaat het er meestal pittig aan toe bij deze (inmiddels)veteranen. Kleine doeltjes, geen scheidsrechter, wél hesjes… Een sliding is ten strengste verboden. Er moet en zal gewonnen worden, maar de volgende dag wel weer heel naar het werk.

Sinds kort is er bij een vijftal van deze zondagvoetballers een heel andere ‘vibe’ gaande. Besloten is dat ze begin november naar Gambia gaan, niet om aan het strand te liggen of de toerist uit te hangen, maar voor het goede doel. Ben Kada is er al eens geweest en Maarten Bax – ook een Amstelvener – komt er nu zelfs al twaalf jaar achter elkaar. 

WATERTOREN Samen besloten ze, na overleg met de bevolking van het dorp Aljamdu, een watertoren te gaan bouwen. Doel is een stuk land ter grootte van een half voetbalveld te irrigeren, zodat de bewoners er in de (acht) droge wintermaanden groente en fruit kunnen verbouwen. Bax: “De bevolking van dit piepkleine West-Afrikaanse land is straatarm. Ze hebben eigenlijk nergens geld voor. In onze zomermaanden, van juni tot en met september, hebben ze er het regenseizoen. Daarna is het gortdroog en moeten ze maar zien rond te komen. Zo’n watertoren is de oplossing. Ze halen het water uit de grond en slaan het op in de toren zodat ze alsnog hun gewassen kunnen besproeien. Zo hebben ze er alsnog te eten.”

ACTIE Het vijftal startte een crowdfundingactie. Zevenduizend euro is er nodig, puur en alleen voor de toren en de omheining rondom het veld. Er is al een deel opgehaald. Kada: “Als fysiotherapeut krijg ik veel klanten over de vloer. Bijna aan iedereen vraag ik iets te doneren.”

CONTAINER Ook is het de bedoeling dat er rond 1 september een container vanuit Amstelveen richting Gambia gaat. Ze kunnen er immers zowat alles gebruiken, van kinderspeelgoed tot sport- en schoolspullen en van (tweedehands, maar niet kapotte) kleding tot fietsen.

Wie wil meehelpen kan voor de crowdfundingactie voor de watertoren kijken op https://www.gofundme.com/f/watervoorziening-in-gambia.

Voor de spullen die in de container mee kunnen, kan gemaild worden naar: info@eye4gambia.nl.

Meer info op www.eye4gambia.nl. “Alvast dank namens de bevolking van Aljamdu!”, besluit Maarten Bax.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie