Afbeelding
Hans van Weel

Behandeling van klachten die voortkomen uit een verkeerd looppatroon

5 juli 2021 om 14:10 Partnercontent

Maar liefst 57 procent van de Nederlandse bevolking krijgt last van voetproblemen. Een zorgwekkend hoog percentage, aangezien pijnvrij lopen in grote mate bijdraagt aan het algehele welbevinden. Met de juiste behandeling kunnen deze klachten worden verholpen of voorkomen. Die schuilt bijvoorbeeld in de oplossingen die een orthopedisch schoentechnicus op basis van maatwerk kan vervaardigen. Deze voorzieningen dragen tevens bij aan het verhelpen of het verminderen van pijnlijke gewrichten in de benen of klachten aan de rug. Kinderen en volwassenen kunnen met bijvoorbeeld aangepaste schoenen weer pijnvrij spelen, bewegen en wandelen.

Optimale eindresultaten

Omdat alle voeten en dus ook alle klachten van elkaar verschillen, zijn orthopedische oplossingen zoals aangepaste schoenen maatwerk. Bij het aanmeten van de voorzieningen staat kwaliteit bij orthopedisch schoentechnici hoog in het vaandel. Daarom draagt de branche het kwaliteitslabel van de SEMH (Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen). Deze onafhankelijke stichting beoordeelt en erkent leveranciers van bijvoorbeeld orthopedische voorzieningen op service en kwaliteit. De mate van kwaliteit is ook van belang bij de samenwerking met andere specialisten. Orthopedisch schoentechnici werken nauw samen met onder andere podotherapeuten. Gezamenlijke spreekuren dragen in belangrijke mate bij aan vakkundige adviezen, secure probleemanalyses en optimale eindresultaten.

 Podotherapie 

Als u last hebt van uw voeten, knieën, enkels, rug of heupen, doet u er verstandig aan om te kiezen voor een gecombineerd consult met een orthopedisch schoentechnicus en een podotherapeut. Een podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit een verkeerd looppatroon, het niet goed functioneren van voeten en/of benen of een (stands)afwijking aan de voeten. Veelal vloeit er overbelasting van een gewricht of een spier voort uit deze klachten. De podotherapeut biedt hiervoor de juiste behandeling. Dat geldt ook voor voetklachten die het gevolg zijn van huidproblemen, reuma of diabetes, nagelaandoeningen en blessures van sporters.

Versterking van specialismen 

Een gecombineerde afspraak met een orthopedisch schoentechnicus en een podotherapeut behoort bij bepaalde klachten ook tot de mogelijkheden. Beide beroepsgroepen geven elkaar preventief advies over het juiste schoeisel en daarom verwijzen zij hun cliënten geregeld aan elkaar door. Zodoende kunnen beide specialismen elkaar versterken. Na het onderzoek naar de aard van de klachten maakt een podotherapeut een behandelplan. Dat bestaat bijvoorbeeld uit screening op de wonden en wondbehandelingen voor mensen met diabetes of reuma. Daarnaast kan het aanmeten van ortheses (siliconen teenstukjes) bij pijnlijke plekken op of tussen de tenen of bij likdoorns, deel uitmaken van de behandeling.

Hebt u ook last van voetproblemen? Een orthopedisch schoentechnicus of een podoloog in Hoorn helpt u te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Met steunzolen, inlays of orthopedische schoenen die speciaal op maat worden gemaakt, kunt u vervolgens weer prettig lopen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie