Afbeelding
Pixabay, Alexas Fotos

Regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uitgebreid

3 juli 2021 om 14:45 Corona

AMSTELVEEN Sinds 19 maart kunnen Amstelveners gebruik maken van de TONK-regeling. Aanvankelijk kon een aanvraag gedaan worden voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 30 juni maar nu is de regeling uitgebreid en verlengd tot 1 oktober. 

De regeling is voor inwoners die door de coronacrisis tijdelijk een lager inkomen hebben en daardoor hun noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Naar aanleiding van gesprekken met inwoners blijkt het passend om een tegemoetkoming toe te kennen voor de kosten van Onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting. Er zijn meerdere gemeentelijke belastingen, zoals de OZB voor de eigen woning en afvalstoffenheffing. Daarnaast is er nog de waterschapsbelasting. De TONK-regeling is een tegemoetkoming voor persoonlijke kosten. Daarom is het mogelijk om deze drie kostenposten toe te voegen aan de lijst noodzakelijke kosten. 

Inwoners met een TONK-uitkering komen meestal niet in aanmerking voor kwijtschelding van de OZB, waterschapsbelasting of afvalstoffenheffing. Er gelden strenge regels voor kwijtschelding en inwoners komen hiervoor alleen in aanmerking als zij geen vermogen en een inkomen rond bijstandsniveau hebben. Wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen): “Een groep inwoners heeft het financieel echt zwaar onder andere door de coronamaatregelen. Zowel zelfstandige ondernemers als inwoners die hun baan zijn verloren of met een flexibel contract minder kunnen werken. De woonkosten zijn in Amstelveen ook vaak zo hoog dat mensen meteen in de problemen komen als hun inkomen daalt. De woonkosten zijn hier hoger dan in andere gemeenten in Nederland, daarom heeft Amstelveen gekozen voor een hoger bedrag. De TONK-regeling is er zodat zij hun noodzakelijke kosten nog kunnen betalen. Na gesprekken met inwoners hebben we besloten de regeling uit te breiden. De gemeente hoopt met deze regeling inwoners weer een fatsoenlijk bestaansniveau te geven en hun zorgen weg te nemen. We hopen dat meer inwoners die het nodig hebben, zich melden.”

AANVRAGEN De TONK-regeling biedt financiële ondersteuning bij noodzakelijke kosten: woonkosten, verzekeringen, vervoer, kosten voor dieren en belastingen. De TONK-regeling is met drie maanden verlengd tot 1 oktober. Op de website van de gemeente Amstelveen is een aanvraagformulier en meer uitleg over de voorwaarden te vinden. De TONK kan met terugwerkende kracht worden aangevraagd van 1 januari 2021 tot 1 oktober 2021 voor maximaal 9 maanden. De aanvraag is voor de maanden dat de aanvulling op het inkomen ook echt nodig is. Een aanvraag kan tot uiterlijk 1 november 2021 worden ingediend. Wie voor 1 juli al TONK kreeg en die tot 1 oktober 2021 wil ontvangen, dient zelf verlenging aan te vragen. 

Voor meer informatie kijk op www.amstelveen.nl/tonk of neem telefonisch contact op met het Amstelveenloket via 020-540 49 11.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie