Afbeelding
Google

Wethouder Raat: ‘Plaatsen rookmelders in Uilenstede moet sneller’

28 juni 2021 om 17:41 Wonen

AMSTELVEEN Wethouder Herbert Raat wil dat de verhuurder van de studentenwoningen in Uilenstede, DUWO, versneld brandmelders installeert in de flatgebouwen van de campus. Aanleiding is een brand die in het weekeinde uitbrak in één van de flats.


De brand ontstond zaterdagmorgen vroeg op de twaalfde verdieping. Een bank die in het trappenhuis stond vatte vlam. De hele flat moest ontruimd worden. De schade bleef beperkt tot brand-, rook en roetschade in het trappenhuis. Er raakte niemand gewond of erger. De bewoners konden na enkele uren terug naar hun kamers.
Ondanks de beperkte schade is wethouder Raat flink geschrokken van de brand. Het is namelijk niet de eerste brand dit jaar in Uilenstede. Begin 2021 jaar was er ook brand, op de vierde verdieping van een ander flatgebouw in Uilenstede. Toen raakten er wel mensen gewond.


ONTSNAPT “Bij de brand in februari zijn we ontsnapt aan een grote ramp,” zegt Raat. “Het vuur ontstond ’s avonds toen nog niet iedereen maar bed was. Als de brand een paar uur later was uitgebroken, dan zou die waarschijnlijk pas later zijn opgemerkt en dan had het jaar 2021 voor Amstelveen wel eens op een heel nare manier de geschiedenis in kunnen zijn gegaan. Ik ben daar destijds na de brand gaan kijken en ben me rot geschrokken van wat ik aantrof. Studenten leven echt heel anders dan mensen van bijvoorbeeld veertig jaar oud en daarom is het ontzettend belangrijk dat er overal in de flats op Uilenstede rookmelders komen. Dat was toen nog in het geheel niet het geval.”


MORELE REDENEN Raat is de discussie aangegaan met DUWO om zo snel mogelijk rookmelders te plaatsen. “Wettelijk hoeft dat nog niet, al wordt het wel volgend jaar verplicht,” vervolgt hij. “Maar ik vond dat we daar niet zo lang op kunnen wachten. De directie van DUWO kwam toen met allerlei formele bezwaren om het nog niet te doen. Het zou niet nodig zijn en er zou te weinig capaciteit zijn om dat op korte termijn te regelen. Omdat we het als gemeente nog niet konden afdwingen, hebben we vanuit morele overwegingen aangedrongen om het toch alvast te doen. Daar is uit gekomen dat vóór het begin van het nieuwe studiejaar in september overal in Uilenstede rookmelders komen. Daar is DUWO ook inderdaad aan begonnen.”


DAG EN NACHT Door de tweede brand en gezien de ernst van de situatie wil Raat dat het plaatsen van de rookmelders wordt versneld en daar gaat hij DUWO ook op aanspreken. “Het moet echt zo snel mogelijk,” zegt hij. “Dit moet eerder worden geregeld dan september. Dit is zó belangrijk dat er dag en nacht en in het weekeinde aan gewerkt zou moeten worden.”


Gaat DUWO dat ook doen? In een reactie per e-mail zegt DUWO dat de plaatsing van rookmelders in de complexen in Uilenstede in volle gang is en dat alle rookmelders voor het begin van het nieuwe studiejaar geplaatst zijn. DUWO-woordvoerder Frans Pieter de Jong zegt desgevraagd dat er volgens het opgestelde schema wordt gewerkt en dat dit niet zomaar veranderd kan worden. “Het is een groot project en dat kost tijd. Het gaat om meer dan een paar honderd melders. De gemeente vraag om ‘zo spoedig mogelijk’ en dat doen we ook. Maar het gaat zo snel als het gaat. Het moet ook comfortabel zijn voor onze bewoners. Uilenstede is wel het eerste complex van ons waar we de melders plaatsen.”


SLAPEN Herbert Raat heeft zelf van de DUWO-directie de toezegging gekregen dat waar mogelijk getracht wordt het installeren te versnellen. Tevreden klinkt hij niet. “We blijven als gemeente druk uitoefenen op DUWO om te versnellen. Als ik bestuurder was van DUWO, dan zou ik na twee branden als waarschuwing geen nacht meer rustig slapen voordat die rookmelders geïnstalleerd zijn.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie