PvdA-raadslid Arnout van den Bosch
PvdA-raadslid Arnout van den Bosch PvdA

PvdA: ‘Beleggers van Amstelveense woningmarkt weren met opkoopbescherming’

28 juni 2021 om 13:00 Wonen

AMSTELVEEN Steeds meer woningen worden opgekocht door beleggers, ook in Amstelveen, constateert de PvdA. Met het kopen en vervolgens duur verhuren van woningen is momenteel vanwege de schaarste aan woonruimte veel geld te verdienen. Zo veel geld zelfs dat woningzoekenden die een huis willen kopen steeds vaker worden overboden door beleggers. Mensen met een normaal inkomen maken zo geen enkele kans meer op een koopwoning, ziet ook de PvdA. 

Vanwege een wetswijziging  kan daar binnenkort eindelijk wat aan gedaan worden, meldt de partij. PvdA gemeenteraadslid Arnout van den Bosch is blij met die wetswijziging: “Starters moeten weer de kans krijgen om een huis te kopen, zonder dat steeds beleggers er met de buit vandoor gaan.” Bij nieuwbouwprojecten in Amstelveen wordt nu al vaak een zelfbewoningsplicht vastgelegd. Wie een huis koopt, moet er ook in gaan wonen, anders volgt er een hoge boete. Voor bestaande woningen is nu nog niets geregeld omdat daar juridisch geen mogelijkheden voor zijn. Door de wetswijziging later dit jaar kan waarschijnlijk op korte termijn een opkoopbescherming van bestaande woningen worden ingevoerd. Deze opkoopbescherming zorgt er voor dat de koper van een woning in de eerste vier jaar een vergunning nodig heeft voor het verhuren van die woning. PvdA raadslid Arnout van den Bosch: “Beleggers kopen huizen op om er veel geld aan te verdienen. Door verhuur te verbieden is dat niet meer interessant en komen huizen weer terecht bij mensen die echt woonruimte nodig hebben. Huizen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen.”

Opkoopbescherming kan door de gemeente ingevoerd worden in wijken met een tekort aan goedkope en middeldure koopwoningen. PvdA raadslid Arnout van den Bosch: “Het is duidelijk dat in heel Amstelveen een tekort aan goedkope en middeldure koopwoningen is. Ik heb de wethouder daarom gevraagd wat er voor nodig is om die opkoopbescherming snel in te voeren en wanneer dat geregeld kan zijn. We moeten nu snel aan de slag!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie