VVD-raadslid Paul Feenstra.
VVD-raadslid Paul Feenstra. René de Leeuw

Bezorgdheid in Amstelveense raad: ‘Dominantie van Amsterdam in regio neemt toe’

26 juni 2021 om 15:14 Politiek

AMSTELVEEN De Amstelveense raad maakt zich zorgen over de toenemende dominantie van Amsterdam in het samenwerkingsverband van gemeenten Metropoolregio Amsterdam (MRA). Vooral de VVD uitte die bezorgdheid donderdagavond in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN).

“Wij onderschrijven het belang van de MRA,” zei VVD-raadslid Paul Feenstra. “Maar ik zie een tendens waarbij Amsterdam de MRA steeds meer naar zich toe trekt. Gebrek aan voortgang van de woningbouw wordt daarbij als argument gebruikt.” Feenstra vreest dat een door Amsterdam gedomineerde MRA de regiogemeenten gaat dicteren. Zijn somberste visioen: “Kan in het ergste geval de MRA straks beslissen dat wij de Bovenkerkerpolder moeten gaan volbouwen? Of houden we daarin zelf de regie?”

AFWENTELEN Feenstra ziet steeds meer voorbeelden van problemen die Amsterdam zelf niet kan oplossen en het daarom probeert af te wentelen op de regio: “Dat hebben we voor het eerst kunnen constateren bij het invoeren van betaald parkeren. Momenteel wil Amsterdam de A10 afwaarderen, met als gevolg dat het bij ons op de A9 veel drukker wordt. Dit roept de vraag op: hoe democratisch is het MRA-samenwerkingsverband? Uitgangspunt dient te zijn dat je op basis van overleg en afstemming tot consensus komt. Het kan niet de bedoeling zijn dat de problemen van de een worden afgewenteld op de ander.”

BRIEF Het idee van afwaardering van de A10 komt naar voren in het zogeheten ‘Verstedelijkingsconcept’ van de MRA dat de verdere ontwikkeling van de regio schetst voor de middellange (2030) en lange termijn (2050). Het college heeft een brief opgesteld als reactie daarop, maar die brief is volgens Feenstra ‘tam, veel te tam’: “De brief leest alsof wij alsjeblieft onze reactie mogen geven op het Verstedelijkingsconcept. Maar stelling nemen doen wij niet. Windmolens in de Amstelscheg? No way! Een veel drukkere A9? Dat willen we niet! Dat moet veel beter verwoord worden in de brief.”

BIJVAL Feenstra beklaagde zich er verder over dat de raad niet eerder gelegenheid gekregen heeft zich politiek over het document uit te spreken. Hij kreeg bijval van andere fracties. Henk Stoffels (ChristenUnie) zei dat als de A9 als tweede ring van Amsterdam gebruikt gaat worden, er voor de aanpassing van de A9 beter voor een tunnel gekozen had kunnen worden. Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) zei zelf tijdens een MRA-bijeenkomst de ‘trekkracht van Amsterdam’ duidelijk te hebben gevoeld: “Het was meer overtuigen door Amsterdam dan het gesprek met elkaar aangaan.” Ook wat Patrick Adriaans van de SP betreft mocht de brief wel wat scherper. Naar zijn indruk lijkt de MRA steeds meer zelf bestuurlijke beslissingen te gaan nemen.

BENEN-OP-TAFEL Het college gaat de brief aanscherpen. In de raad van 7 juli wordt er verder over gesproken. Jacqueline Solleveld Olthof (BBA) kondigde verder een ‘benen-op-tafel’-overleg aan voor Amstelveense raadsleden op 30 juni om te komen tot meer betrokkenheid van de raad bij MRA-aangelegenheden. Ze denkt aan het oprichten van een MRA-werkgroep zoals Haarlemmermeer die al heeft. Een spreker uit die gemeente komt op 30 juni vertellen hoe het daar werkt

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie