Afbeelding
PR

Pilot: Menstruatiemiddelen komend schooljaar gratis voor leerlingen met te weinig geld

23 juni 2021 om 16:50 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Op Amstelveense middelbare scholen begint aankomend schooljaar 2021/2022 een pilot waarin menstruatiemiddelen gratis worden aangeboden aan meisjes die dat vanwege armoede en de gezinssituatie thuis, niet van uit huis meekrijgen. Samen met Amstelveense middelbare scholen is de gemeente van mening dat scholieren op geen enkele wijze beperkt mogen worden in het volgen van onderwijs. 

In de gemeenteraad was hier een motie over aangenomen. De menstruatiemiddelen worden vrij beschikbaar gesteld op de middelbare scholen Keizer Karel College (KKC), Herman Wesselink College (HWC) en Panta Rhei. Rond het einde van het schooljaar wordt de proef geëvalueerd.

“De scholen geven aan een sterk vermoeden te hebben van menstruatiearmoede onder scholieren. Dat is als vrouwelijke leerlingen te weinig geld hebben om menstruatieproducten, zoals tampons of maandverband, te kopen. De aanschaf van menstruatiemiddelen is voor de gezinnen van leerlingen te duur. Daarom is het heel goed dat we deze proef doen”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen). 

“Wij vinden het belangrijk dat er geen drempels zijn om onderwijs te volgen en dat we deze middelen gratis kunnen aanbieden aan deze doelgroep. Wij boden deze middelen al wel aan, maar het is goed dat de gemeente nu de betaling op zich neemt”, geeft één van de coördinatoren van de leerlingbegeleiding van Panta Rhei aan.

Panta Rhei, Herman Wesselink College en het Keizer Karel College zijn enthousiast over dit initiatief en zijn bereid om de menstruatiemiddelen gratis aan te bieden aan de leerlingen die dat vanwege armoede nodig hebben. De scholen willen de menstruatiemiddelen op dezelfde wijze aanbieden. Ze zullen in een kastje in een lokaal liggen. Dit lokaal is volgens de scholen een prettige locatie en vrij toegankelijk voor scholieren. Scholieren kunnen de menstruatiemiddelen zelf pakken en kunnen ook een kleine voorraad voor thuis meenemen. Om een passend aanbod te bieden worden verschillende menstruatieproducten beschikbaar gesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie