Afbeelding
Pixabay: Rex Medlen

19 woningen dicht wegens hennep en prostitutie

23 juni 2021 om 14:30 Politiek

AMSTELVEEN In 2020 zijn dertien woningen afgesloten na het aantreffen van hennepteelt in die woningen. Nog eens zes panden zijn vorig jaar gesloten wegens illegale prostitutie. Dat zei burgemeester Tjapko Poppens dinsdagavond in een raadscommissievergadering. 

“Dit jaar zitten we tot dusver iets hoger dan vorig jaar om deze tijd,” voegde hij er aan toe. Poppens noemde de cijfers in een antwoord op vragen van Martin Kortekaas (GroenLinks) over wat er nou precies gebeurt met geld dat de gemeente uittrekt voor de bestrijding van ondermijning. 

Poppens noemde de woningsluitingen als concrete voorbeelden waarbij geldstromen ontstaan die een uitweg zoeken naar de bovenwereld. “De strijd tegen ondermijning richt zich op die illegale geldstromen, bijvoorbeeld uit de drugswereld en mensenhandel,” zei hij. “Het gaat dan om witwassen, legaal maken. Dat zien wij gebeuren in bijvoorbeeld de horeca en andere bedrijfstakken. Als we het niet helemaal vertrouwen, dan kunnen we daar bij het verlenen van vergunningen een stokje voor steken.” 

Bert de Pijper (ChristenUnie) maakt zich zorgen over het ronselen van jeugd door criminelen en vroeg zich af of dat ook in Amstelveen voorkomt. Volgens burgemeester Tjapko Poppens is dat inderdaad het geval. “Nog niet veel, gelukkig,” zei hij. “Voor corona uitbrak hebben we een paar gevallen gezien van jeugdige drugsdealers op scootertjes, dat soort werk. En we werken er aan om die jongeren in beeld te krijgen, om te voorkomen dat zij een criminele carrière gaan maken.” Poppens verwacht wel meer gevallen na afloop van de coronacrisis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie