Wethouder Floor Gordon.
Wethouder Floor Gordon. René de Leeuw

‘We moeten niet denken dat de coronacrisis voorbij is’

23 juni 2021 om 12:30 Politiek

AMSTELVEEN De corona-besmettingscijfers mogen dan wel hard teruglopen en maatregelen worden afgebouwd, “we moeten niet denken dat de crisis voorbij is.” Dat zei wethouder Floor Gordon dinsdagavond in een raadscommissievergadering.

De commissie besprak de zogeheten ‘Perspectiefnota 2022’, een document waarin de lijnen worden uitgestippeld voor de gemeentebegroting van volgend jaar. Wethouder Gordon zei dat de macrocijfers van de Nederlandse economie er weliswaar positief uitzien, maar dat plaatselijk het individuele leed bij ondernemers nog altijd groot is: “Dat zien we uit aanvragen voor schuldhulpverlening en andere zaken. Bankrekeningen zijn leeg, reserves en pensioenen aangesproken, er zijn extra hypotheken afgesloten en er zijn zorgen over wat er gebeurt als de steunregelingen aflopen.”

KLM Ook wethouder Herbert Raat waarschuwde voor voorbarige opluchting. “We hebben hier in de gemeente het hoofdkantoor van een luchtvaartmaatschappij. Als het daarmee niet goed gaat, dan hebben we een gigantisch probleem. We zijn nog steeds kwetsbaar. De risico’s zijn groot en we weten niet hoe zich dit gaat ontwikkelen.”

Gordon zei dat de KLM 850 miljoen euro aan steun heeft gekregen om salarissen te kunnen blijven betalen: “In totaal hebben Amstelveense bedrijven 873 miljoen euro aan steun ontvangen van het Rijk in het kader van de zogeheten NOW-regeling. Zoveel hadden wij als lokale overheid nooit kunnen ophoesten.”

15 MILJOEN De raad heeft 15 miljoen euro uitgetrokken voor een lokaal noodfonds. Daarvan is inmiddels 8 miljoen uitgegeven. Sommige raadsleden zagen het overblijvende geld al als een aanvulling voor de gemeentelijke algemene reserve, maar het is nog onduidelijk hoeveel van die 7 miljoen wellicht toch nog nodig blijkt.

Amstelveen hanteert een reserve van 15 miljoen, maar dat is al jarenlang hetzelfde bedrag, zei raadslid Harmen van der Steenhoven (D66): “Is die 15 miljoen genoeg? We hebben te maken met grote onzekerheden. Denk aan de herziening van de uitkering uit het Gemeentefonds, kosten van de jeugdzorg, misschien knapt de huizenbubbel of komt er een zesde coronagolf. Het spook van inflatie doemt weer op en er dreigt rentestijging. Zijn wij daar klaar voor? We doen wel aan prijsindexatie van de kosten, maar niet aan het indexeren van de reserve.” Ook andere raadsleden uitten hierover zorgen. Wethouder Raat stemde in hier meer aandacht aan te besteden.

OZB Een manier om de gemeentefinanciën te versterken is het verhogen van de onroerendezaakbelasting (ozb). Diverse oppositiepartijen zinspeelden daarop. Pier Rienks (CDA) zei: “Het college geeft aan dat als de opbrengst uit het Gemeentefonds tegenvalt, de lokale lasten wellicht omhoog moeten. Sommige raadsleden geven al aan: de ozb moet straks zeker omhoog. Mijn vraag: waarom niet nu alvast een beetje?” Martin Kortekaas (GroenLinks) zei: “Ieder jaar dat de gemeente het ozb-percentage verlaagt, leidt ertoe bij dat huurders naar verhouding meer gaan bijdragen aan de begroting en huizenbezitters minder. We moeten er daarom voor oppassen de ongelijkheid te vergroten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie