Afbeelding
Pixabay

Negatief zwemadvies: vandaag niet zwemmen in oppervlaktewater

21 juni 2021 om 09:17 Recreatie

AMSTELVEEN In de nacht van zaterdag op zondag heeft het opnieuw flink geregend. Door de recente hevige buien zijn er riooloverstorten op een aantal plaatsen in het hele gebied van waterschap Amstel, Gooi en Vecht geweest. Zaterdag werd daarom al geadviseerd om niet te zwemmen op twee plekken in Amsterdam. Dit advies geldt sinds zondag tot en met maandag 21 juni voor heel Amsterdam plus een aantal andere gemeenten in het waterschapgebied, ook voor Amstelveen.

Buiten Amsterdam geldt dit advies dus voor het oppervlaktewater in de volgende gemeenten: Diemen, Amstelveen, Ouder-Amstel, Aalsmeer, Uithoorn, Nieuwkoop, De Ronde Venen, Weesp, Wijdemeren, Gooise Meren, Huizen, Blaricum, Laren, Hilversum, Stichtse Vecht, De Bilt, (een deel van) Utrecht en Haarlemmerliede- Spaarnwoude.
Door heftige regenval treden de overstorten in werking, waarbij overtollig afval- en regenwater wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater om verdere wateroverlast te voorkomen. Dit betekent dat de waterkwaliteit van het oppervlaktewater op verschillende plekken tijdelijk is verslechterd. Zwemmen in dit vervuilde water is niet gezond en wordt dan ook afgeraden.
Direct contact met water na hevige regenval leidt tot een verhoogd risico op gezondheidsklachten omdat er allerlei ziekteverwekkers in het oppervlaktewater terecht kunnen komen.

Bij zeer hevige buien kan het riool de hoeveelheid water niet altijd meer aan. Dan kunnen er overstorten plaatsvinden en is de kwaliteit van het water 3 tot 5 dagen slecht. Daarom wordt afgeraden om na hevige regenval te zwemmen in sloten, plassen of grachten. ‘Zwemmen is en blijft op eigen risico’, benadrukt het Waterschap. ‘Iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn gezondheid. De rol van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is het meten van de waterkwaliteit en het geven van informatie.’
Zwemmen op niet-officiële zwemplekken is altijd op eigen risico. Officiële zwemplekken met goede waterkwaliteit zijn te vinden op www.zwemwater.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie