Afbeelding
Tammy van Nerum

Column Jacobine: De cryptotulp

16 juni 2021 om 11:40 Column

AMSTELVEEN Steeds als ik langs het huis op de Rembrandtweg fiets, waar al jaren een rij airco’s aan een garagewand hangen slaat mijn fantasie op hol. Wie of wat heeft zoveel koelte nodig? Wietkwekerijen hebben warmte nodig, geen kou; plantjes zullen er dus niet groeien. Ook zullen er geen kunstzinnige ijssculpturen in de garage worden gemaakt, dat levert te weinig op. 

Crypto’s. Daar denk ik aan als ik voorbijfiets. Ik stel me voor dat er in de garage stapels computers staan die dag en nacht rekenen om cryptomunten te genereren. Er wordt steeds vaker over gesproken. De bitcoin. Jaren geleden was het iets voor ‘computernerds’, technische ‘early adapters’, maar steeds vaker verleiden succesverhalen en torenhoge winsten tot inzet van euro’s in ruil voor… Voor wat eigenlijk?

Een cryptomunt is virtueel geld, wordt er geschreven, en kan in korte tijd veel waard worden. In Amstelveen waar in sommige wijken het spaargeld van de bewoners tegen de plinten klotst, vooral na het afgelopen c*-jaar waarin geld lastig kon worden uitgegeven aan vertier en vermaak, is de bitcoin ‘hot en hip’. Steeds vaker hoor ik mannen over de virtuele munt praten. Ik zie de glinstering in hun ogen bij het idee dat ze zonder veel moeite en met slechts een paar klikken winsten kunnen genereren, die van golfjes in tsunami’s kunnen veranderen. Rijk kunnen ze worden. Nog rijker. De hype doet me denken aan de tulpengekte in 1634. Iedereen wilde tulpenbollen hebben. Ze werden verkocht voor meer dan tien keer een jaarsalaris. Wie geen tulpenbollen kocht is een dief van zijn eigen portemonnee. Een stomkop. Een watje. Of gewoon een schijtluis. In 1637 kwam er een einde aan de hosannasfeer. De vraag naar tulpenbollen daalde en er bleken tulpen te zijn verkocht die niet eens bestonden. Er was geen regelgeving, er waren geen controlerende instanties en geen financiële instellingen die corrigerende maatregelen konden nemen. De markt stortte in, net als de wereld van werkmannen die aangespoord door enthousiasme hun spaargeld hadden geïnvesteerd.

‘De val van de cryptomunt is dichtbij als de ‘gewone man’ gaat investeren,’ las ik laatst in de krant. Op dat punt staan we nu. Mensen die jaren terug nooit belegden in virtueel geld en duidelijk weinig kennis van zaken hebben zijn inmiddels in de wereld van de cryptotulp gestapt. In het huis met de airco’s zal geen ‘TE KOOP’-bord komen te staan. Maar of dat ook geldt voor de cryptomeelopers?

Jacobine van den Hoek werkt en woont met haar man en drie zoons in Amstelveen. Ze schrijft wekelijks over dingen die zij meemaakt en haar opvallen.

www.jacobinevandenhoek.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie