De vissen worden gevangen en verhuisd naar de Amstel.
De vissen worden gevangen en verhuisd naar de Amstel. Eigen foto

Calamiteitenteam redt vissen uit zuurstofarme sloot in Amstelveen

14 juni 2021 om 14:50 Dieren

AMSTELVEEN Een sportvisser meldde vorige week naar lucht happende vissen in het water nabij de Voornsehoek in Amstelveen. In samenwerking met de Amsterdamse Hengelsportvereniging en het waterschap Amstel Gooi en Vecht is het calamiteitenteam van Sportvisserij MidWest Nederland gaan kijken wat er aan de hand was. 

Bij een zuurstofmeting bleek er een tekort aan zuurstof. Er is een beluchter geplaatst door het calamiteitenteam en twee waterinlaten werden opengezet door het waterschap. Deze maatregelen bleken niet voldoende te werken. Samen met een beroepsvisser zijn karpers, zeelten en snoeken gered en uitgezet in de Amstel.

In het water was sprake van een tekort aan zuurstofrijk water. Doordat er weinig (zuurstof)waterplanten zijn in het water, er te weinig lichtinval is door de vele bomen en een te grote baggerlaag in grote delen van de sloot, ontstaat er zuurstofarm water. Dit is funest voor dieren die in het water leven. Door de vele bomen ontstaat er veel slib, bladafval en takken in het water, wat eveneens veel zuurstof onttrekt aan het water. Verder was opvallend dat er heel veel rode watervlooien bij het water zichtbaar waren.

Watervlooien zijn bij gezond water kleurloos en krijgen een rode kleur wanneer het water zuurstofarmer wordt. Wat te doen als vissen in nood zijn? Als er dode of naar lucht happende vissen in het water liggen, is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk gemeld wordt aan de juiste waterbeheerder. Dan kan deze direct gaan kijken wat er aan de hand is en eventueel maatregelen nemen om erger te voorkomen. Op de website www.visseninnood.nl staat hoe een melding gedaan kan worden en bij wie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie