Appartementencomplex aan Ambrosiuslaan.
Appartementencomplex aan Ambrosiuslaan. Google Streetview

CDA stelt vragen over brandveiligheid hoge woongebouwen in Amstelveen

10 juni 2021 om 10:54 Overig

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van het CDA maakt zich zorgen over de brandveiligheid van hoge appartementengebouwen in Amstelveen. Aanleiding is een brand die op 25 januari plaatsvond in een flatwoning aan de Ambrosiuslaan. Volgens het CDA waren er onvoldoende vluchtmogelijkheden voor de bewoners van de flat en was een aantal appartementen onbereikbaar waren voor de ladderwagen van de brandweer. De partij heeft over de kwestie schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W.

Het blok woningen waar de brand plaatsvond is eigendom van Eigen Haard. Acht woningen liepen veel schade op aan de opstal en inboedel. Het ging daarbij voornamelijk roetschade.

TRAUMATISCHE ERVARING Volgens het CDA was de brand een traumatische ervaring voor de bewoners, vooral omdat de vluchtweg voor de bewoners van de hogergelegen woningen geblokkeerd was door de brand die zich inmiddels had uitgebreid tot in het trappenhuis. Volgens het CDA zijn zij met veel moeite door een ladderwagen van de brandweer vanaf het balkon gered. ‘Deze ladderwagen  kon door de situering ter nauwer nood deze balkons bereiken. Door deze brand is duidelijk geworden dat, indien deze brand in het naastgelegen portiek (Ambrosiuslaan nrs. 17 t/m 31) had plaatsgevonden, de bewoners niet op deze wijze gered hadden kunnen worden.’

ROOKMELDERS Verder is volgens het CDA gebleken dat er in de openbare ruimtes in het complex aan de Ambrosiuslaan geen rookmelders aanwezig waren. ‘De aanwezigheid van rookmelders zou de bewoners eerder hebben gewaarschuwd, waardoor er zich geen levensbedreigende situaties zouden hebben voorgedaan,’ stelt de partij.

CONTROLE Naar aanleiding van dit incident heeft het CDA Amstelveen een aantal vragen aan het college gesteld. De partij wil onder meer weten of het voorval voor het college aanleiding om een inventarisatie te doen of er zich dergelijke situaties voor kunnen doen in vergelijkbare woongebouwen in Amstelveen. Ook vraagt de partij of er protocollen bij de brandweer of bij de woningbouwvereniging zijn die gericht zijn op de controle van voldoende aanwezigheid van rookmelders in de openbare ruimtes van woongebouwen. Als die er niet zijn, vraagt het CDA aan het college of het bereid is om controles uit te laten voeren om er voor te zorgen dat woongebouwen van voldoende deugdelijke rookmelders zijn voorzien.

De partij wil ook weten of er controle plaatsvindt op sleutelplannen in woongebouwen zodat gebouwen immer goed toegankelijk zijn voor hulpdiensten. Als er geen periodieke controle is, vraagt het CDA aan het college om een controleverplichting op te dragen aan de woningbouwvereniging of Verenihing van Eigenaren (VvE) van een hoog woongebouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie