Locatie De Zwarte Kat.
Locatie De Zwarte Kat. Gopgle Streetview

Raad kiest definitief voor villa’s op Amsteldijk-Zuid

4 juni 2021 om 16:00 Nieuwbouw

AMSTELVEEN Een ruime meerderheid in de raad (26 voor, 11 tegen) is woensdag akkoord gegaan met het bouwplan voor drie grote villa’s aan de Amsteldijk-Zuid op de plek van het vroegere café De Zwarte Kat. Er klonken van raadsleden veel stemverklaringen via de digitale verbindingen, vooral van tegenstemmers. 

Bert de Pijper (ChristenUnie) zei dat uit een enquête is gebleken dat 46 buurtbewoners de bouw van de drie villa’s afwijzen. “De wijze waarop het college de zienswijzen van bewoners in de Nota van Beantwoording heeft behandeld is beschamend.” De plannen zijn al jaren geleden in gang gezet, maar volgens Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) mag een erfenis uit het verleden niet zwaarder wegen dan de belangen van de bewoners van buurtschap De Zwarte Kat. 

Patrick Adriaans (SP) constateerde onvoldoende draagvlak bij de bewoners. Volgens Lennart de Looze (GroenLinks) is het plan gezien het verloop van de participatie “op niet zo’n mooie manier tot stand gekomen”. Sowieso wil zijn partij het gebied langs de Amstel open houden. Michel Becker (AVA) zei, net als de bewoners ontstemd te zijn over het gevolgde participatietraject.
Pier Rienks (CDA) stemde toch voor, ondanks dat hij het bouwvolume van de villa’s voor de Amsteldijk-Zuid veel te groot vond voor deze omgeving. “Het is een misser dat de gemeente aan het begin van het proces onvoldoende voorwaarden heeft gesteld aan de ontwikkelaar. Echter, al is het niet gelukt, de wethouder heeft er wel alles aan gedaan om de plannen gewijzigd te krijgen. Daarom steunt het CDA het plan wel.” Ook BBA stemde voor, ook al is er volgens Jacqueline Solleveld Olthof van een degelijk participatietraject geen sprake geweest: “BBA pleit ervoor bij nieuwe projecten herhaling te voorkomen.” De coalitiepartijen VVD, D66 en PvdA gingen zonder stemverklaringen akkoord.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie