Impressie van Green Leaf Groningen.
Impressie van Green Leaf Groningen. Wing Landscape Architects

VVD wil groene pergola’s op het Stadsplein en andere drukke pleinen in Amstelveen

4 juni 2021 om 14:40 Overig

AMSTELVEEN De VVD heeft in de gemeenteraad unanieme steun gekregen voor een motie om te onderzoeken of ‘groene pergola’s’ een interessant idee zijn voor Amstelveen. VVD-raadslid Janneke Leegstra liet zich voor de motie inspireren door een kunstzinnig project voor de Vismarkt in Groningen, genaamd ‘Green Leaf’. 

De bedoeling is daar een grote open constructie over het plein heen te bouwen, waarin vervolgens veel groen wordt verwerkt. Dat geeft in deze tijd van steeds hogere temperaturen schaduw en verkoeling. Leegstra vroeg zich af of dit een goed idee is voor het Stadsplein en andere drukke pleinen en straten in Amstelveen. “Het wordt steeds moeilijker om in onze dichtbebouwde gemeente nieuwe ruimte te vinden voor het toevoegen van groen,” aldus Leegstra. “Groen in de lucht kan wellicht een oplossing zijn. Het Stadsplein kan wel wat extra groen gebruiken. Bovendien kunnen we hiermee de identiteit van Amstelveen als een van de groenste gemeenten van Europa verder versterken.”
Andere raadsleden spraken van ‘een sympathieke motie’. Lennart de Looze (GroenLinks) vroeg zich wel af of het niet simpeler en goedkoper is om mooie grote bomen neer te zetten. “Maar voor het Stadsplein lijkt het niet zo’n slecht idee, al is het klimaateffect hiervan klein,” zei hij.

Wethouder Floor Gordon was enthousiast. Zij beloofde contact op te nemen met Groningen en tot 45.000 euro uit te trekken voor onderzoek.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie