Gedeputeerde Zita pels werkt de financiële stand op de geldinzamelingsmeter op de toren van de Urbanuskerk bij.
Gedeputeerde Zita pels werkt de financiële stand op de geldinzamelingsmeter op de toren van de Urbanuskerk bij. Gemeente Amstelveen

Provincie draagt flink bij aan restauratie kruiswegstaties St. Urbanuskerk in Bovenkerk

4 juni 2021 om 13:30 Historie

AMSTELVEEN De provincie Noord-Holland heeft de Urbanuskerk in Bovenkerk een subsidie van 175.000 euro toegekend voor de restauratie van de kruiswegstaties in de kerk die in september 2018 door brand werd verwoest. De staties worden gezien als een belangrijk cultureel erfgoed. Gedeputeerde Zita Pels (Cultureel Erfgoed) kwam donderdag langs om de herstelwerkzaamheden te bekijken en de financiële stand op de geldinzamelingsmeter op de toren bij te werken. 

Zita Pels werd bij de Urbanuskerk ontvangen door burgemeester Tjapko Poppens, wethouder Herbert Raat 9Cultuur), het parochiebestuur en het bestuur van Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus. Bij zijn welkom sprak de burgemeester over de enorme betrokkenheid van de samenleving bij het herstel van de kerk. “De Urbanuskerk is van ons allemaal. De kerk is niet alleen belangrijk voor de geloofsgemeenschap maar heeft een veel bredere maatschappelijke functie. Bijzonder in een tijd waarin vele kerken hun deuren moeten sluiten.” 

De gedeputeerde benadrukte dat de provincie veel waarde hecht aan behoud van het cultureel erfgoed. “Het is belangrijk dat dit duurzaam gebeurt, want dan behouden we ons erfgoed echt voor de toekomst. Als het lukt bij een kerk, kan het overal. Dat geeft vertrouwen.”

Na een uitleg en rondleiding door de kerk, waarbij het eerste gerestaureerde exemplaar van een statie werd getoond, klom zij de steiger op om de geldmeter bij te werken. De teller staat nu op 650.000 euro. In 2018 stelde de gemeente 65.000 euro beschikbaar voor het aanbrengen van voorzetramen voor de glas-in-lood-vensters en het aanlichten van de kerktoren.


Jezzy de Groot gaat de Kruiswegstaties restaureren. (Foto: Herman Harte)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie