Het gezin Schelfhout, Graaf Zeppelinlaan 10, in 1941
Het gezin Schelfhout, Graaf Zeppelinlaan 10, in 1941 Eigen foto

Steun voor uitgave van oorlogsdagboek gezocht

18 mei 2018 om 15:00 lokaal

AMSTELVEEN Kleinkinderen van Albertine Schelfhout – Van der Meulen hebben plannen voor het uitgeven van haar oorlogsdagboek onder de titel ´Op de bon´.

In de oorlogsjaren woonde kunstschilder Lodewijk Schelfhout met zijn echtgenote Albertine Schelfhout – van der Meulen en kinderen in Amstelveen, Graaf Zeppelinlaan 10. Zij waren bekende Nederlanders. Albertine hield als radiomoeder van de KRO radiopraatjes 'voor den rijperen jeugd' en gaf lezingen in het hele land, die later in boekvorm werden uitgegeven. Lodewijk was een moderne, vooruitstrevende kunstschilder en mede-oprichter van de Moderne Kunstkring. Zowel Lodewijk als Albertine weigerden lid te worden van de Kultuurkamer waardoor Lodewijk op een zijspoor terecht kwam. Albertine werd verboden nog ooit voor de radio op te treden. Dat belette haar niet alom in het land lezingen te geven over moderne opvoeding.

Afgelopen maanden zijn de kleinkinderen druk geweest met voorbereiding van een boek over leven en werk van hun grootvader Lodewijk: ´Lodewijk Schelfhout Nederlands eerste kubist.´ Voor het eerst hebben ze daarom het hele familie-archief doorzocht en gelezen. En daarbij vonden ze, verstopt in de schoolagenda van jongste dochter Corrie, het oorlogsdagboek van hun oma Albertine. Nauwkeurig heeft zij beschreven wat er allemaal in de straat, in de wijk, in Amstelveen en Amsterdam gebeurde, hoe moeilijk het was om aan eten, aan kleding, aan brandstof te komen. De vreugde bij ieder Geallieerd succes en het diepe verdriet als Lodewijk door uitputting overlijdt en Albertine's vader om het leven komt bij het bombardement op de Euterpestraat. Om het boek te realiseren is financiële steun nodig en iedereen kan helpen. Voor meer info: www.voordekunst.nl/projecten/7358. Wie doneert, krijgt het boek bij verschijnen gratis toegezonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie