Guido Dennenbroek.
Guido Dennenbroek. René de Leeuw

Politici gaan aanbellen met vraag of er een kamer vrij is voor economisch dakloze

28 mei 2021 om 10:15 Maatschappelijk

AMSTELVEEN Wethouder Marijn van Ballegooijen en de raadsleden Stieneke Kruijer (GroenLinks) en Victor Frequin (VVD) zijn van plan te gaan aanbellen bij grotere woningen, om bewoners te vragen of zij een kamer beschikbaar hebben om een economisch dakloze tijdelijk op te vangen. Dit is een uitkomst in een raadscommissie van een bespreking over economisch daklozen in Amstelveen, aangezwengeld door PvdA-raadslid Guido Dennenbroek.

Economisch daklozen zijn er niet heel veel in Amstelveen. Een onderzoek van de GGD heeft geen harde cijfers opgeleverd. Op basis van de situatie elders zouden er zo’n 150 moeten zijn, maar de GGD noemt dat een hoge schatting. Echter, voor de mensen die het treft, is het rampzalig. Volgens wethouder Marijn van Ballegooijen slapen ze niet op banken op straat, maar wel in auto’s.

VERBETEREN Volgens Guido Dennenbroek gaat er veel goed bij de hulpverlening aan daklozen in Amstelveen, maar valt er nog wel wat te verbeteren. “De PvdA wil al het mogelijke doen om om te voorkomen dat er mensen op straat belanden,” zei hij. “De huidige covid-crisis laat zien dat het aantal daklozen met een woonvraag stijgt, door economische maar ook sociale redenen, zoals echtscheiding.”

Een belangrijke oorzaak van dakloosheid is het enorme tekort aan betaalbare woonruimte. Stieneke Kruijer (GroenLinks) hield Dennenbroek voor dat de PvdA tot haar verbazing acht jaar lang gestemd heeft voor het bouwen van grote woningen. “Toch zie ik daar nu een lichtpunt in,” zei ze. “De GGD stelt voor grote huizen te splitsen in kleinere, meer-betaalbare koopwoningen. Laten we aanbellen bij grote huizen aan de Poel en in De Scheg met de vraag: hebt u nog een kamertje over voor iemand die dakloos is?” VVD-raadslid Victor Frequin, die eerder de GGD-aanbevelingen onderschreef, nam deze uitdaging aan, evenals wethouder Marijn van Ballegooijen.

KARIG Er is sinds een eerdere motie van de PvdA over daklozen al wel een aantal maatregelen genomen. “Wat we deze groep konden bieden, was karig,” aldus Van Ballegooijen. “Sindsdien zijn er bijvoorbeeld al dertig daklozen in hotels geplaatst en een deel van hen is ook al doorgestroomd. Wel vaak naar andere steden, omdat ze in onze regio voor een sociale woning niet in aanmerking komen en een koophuis niet kunnen betalen. Dat is bitter, maar het is zoals het is. Ook zijn vijf plaatsen gecreëerd in kantoorpanden en we hopen een zogeheten passantenstation te starten in Amstelveen.” Het passentenstation zou volgens Van Ballegooijen ook kunnen gaan fungeren als postadres in Amstelveen voor daklozen. Die kunnen hiervoor nu wel in Amsterdam terecht, maar de GGD beveelt aan dit ook in Amstelveen zelf aan te bieden.

Collega-wethouder Rob Ellermeijer zei wel terughoudend te willen betrachten over woningsplitsen, want dat mag niet gaan leiden tot grootschalige kamerverhuur. “Maar het beschikbaar stellen van kamers voor economisch daklozen is wél zeer welkom,” zei hij. Sandra van Engelen (CDA) wees erop dat het vaak lastig is mensen in huis op te nemen, zeker als de bewoner een uitkering heeft. Van Ballegooijen wil zoeken naar mogelijkheden om dat probleem op te lossen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie